Ljubljana bo dobila nove ulice, tudi Žabjo in Džamijsko ulico

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Na junijski seji bo ljubljanski mestni svet obravnaval tudi nekaj sprememb poimenovanj ulic in parkov v Ljubljani, med drugim bo prestolnica tako najverjetneje dobila Žabjo ulico, Džamijsko ulico, Plečnikovo ulico in Parka Edvarda Kocbeka.
Oglej si celoten članek
  • Žabja ulica bo predvidoma potekla na južnem delu Koseške ceste, ki se odcepi levo od Večne poti. Novo poimenovanje pa temelji na aktivnostih Herpatološkega društva, ki ima sedež na ljubljanski Biotehnični fakulteti, in se ukvarja s preučevanjem in varovanjem herpetofavne in osveščanjem o dvoživkah in plazilcih.

    "Ljubljančani izgleda, da imajo žabe radi, saj se redno udeležujejo akcij prostovoljstva in nam pomagajo reševati življenja žab, ki jih vsako zgodnjo pomlad prenašamo čez cesto na Večni poti," so zapisali v predlogu komisiji za poimenovanje, ki se je z njihovim predlogom strinjala, saj gre za področje Koseškega bajerja, kjer so žabe nekdaj regljale daleč naokrog.

Foto: Googlemaps Žabja ulica

 

  • Džamijska ulica temelji na postavitvi Islamskega kulturnega centra. Ker je meščanom objekt na degradiranem območju poznan pod imenom džamija, ne glede na uradni naziv projekta, pobudniki predlagajo poimenovanje ulice po že sprejetem imenu objekta "Džamijska ulica". V tej ulici sicer ni stanovalcev, ki bi jih poimenovanje finančno bremenilo.

Foto: Googlemaps Džamijska ulica

  • Plečnikova ulica se bo nahajala v Trnovem, kjer je bilo središče ustvarjanja arhitekta Jožeta Plečnika, ki je močno zaznamoval podobo Ljubljane. Pobudniki poimenovanje so občini sicer predlagali "Plečnikovo avenijo" ali "Avenijo Jožeta Plečnika", a komisija za poimenovanje menila, da trenutne razmere z označitvijo Barjanske ceste zmedene, ker je os Barjanske ceste dvakrat prekinjena s Kolezijsko ulico in Riharjevo ulico.

Foto: Googlemaps Plečnikova ulica

 

  • Park Edvarda Kocbeka bo novo poimenovanje za zelene površine urbanega območja med Kocbekovo ulico, Topniško ulico, Linhartovo cesto in Železno cesto.

    Poimenovanje temelji na zgodovinski osebnosti, po kateri naj bi ime že nosila Kocbekova ulica, a kot navajajo na občini, ulica ni bila nikoli uveljavljena, kot je bilo predvideno, saj stavbe ulice pripadajo označitvi Linhartove ceste. Z določitvijo Parka Edvarda Kocbeka, ki je po mnenju občinske komisije, spoštovanja vredna označitev mestne zelene urbane površine, ki nudi ustrezno poimenovanje in ureditev razmer v prostoru.

Foto: Googlemaps u

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 48

  • 19:31 15. Junij 2017.

    Predlog spremembe poimenovanj ulic podpiše sam župan weird al yanko musli.

  • 18:47 15. Junij 2017.

    V Ljubljani so ukinili Nemško cesto, ki se zdaj imenuje Obvozna cesta. Nemška cesta je predstavljala mejo med nemško in …

  • 18:07 15. Junij 2017.

    Poleg Slovaške so naši zgornji sosedje isto spoznali, da se morajo braniti od te horde:<br />http://www.onaplus.si/avstrijci-prepovedali-zakrivanje-obraza-in-razdeljevanje-korana

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.