Ljubljanski nadškofiji vrnjenih še 800 hektarov pokljuških gozdov

Foto: Katarina Klepec
Foto: Katarina Klepec
Nadškofiji Ljubljana je bilo z odločbo Upravne enote Radovljica vrnjenih še 800 hektarov gozdov, in sicer na območju okoli biatlonskega centra, poroča današnji Gorenjski glas. Nadškofija ima tako sedaj v lasti večino pokljuških gozdov. Zemljišče, na katerem stojijo biatlonski center, vojašnica in smučišče Viševnik, pa ostaja v lasti države.
Oglej si celoten članek

Odločbo o vračilu nekaj več kot 800 hektarov gozdov na Pokljuki je radovljiška upravna enota izdala konec marca. Kot je za Gorenjski glas povedal Marko Matjašič, direktor Gozdnega gospodarstva Bled, ki upravlja gozdove nadškofije, na tem področju v postopkih ostaja še okoli deset odstotkov zemljišč, ki jih je v postopku denacionalizacije zahtevala nadškofija. Gre za zemljišča na območju Mrzlega studenca.

Celoten denacionalizacijski zahtevek Nadškofije Ljubljana se je sicer nanašal na 21.000 hektarov, so pojasnili na Upravni enoti Radovljica. Nadškofiji so v naravi že vrnili 18.200 hektarov in približno 73 hektarov v obliki odškodnine.

Na prvi stopnji so ostale nerešene le še štiri zadeve. V dveh zadevah še preverjajo podatke, ali je imel upravičenec pravico dobiti odškodnino od avstrijske države, v eni zadevi pa je na področju denacionalizacije zasebnih gospodarskih objektov treba odločiti le še o delu zahtevka, ki se nanaša na vrnitev nepremičnin ob Blejskem jezeru.

Foto: Katarina Klepec Podrta drevesa v Stranski vasi

Na področju kmetijstva se zadeva zaradi obsežnosti in različnih zavezancev rešuje z delnimi odločbami. Odločanje pa je zaradi pritožbenih zahtevkov dolgotrajno in zahtevno, so pojasnili na radovljiški upravni enoti.

Sicer pa so od vseh prejetih zahtevkov za vračilo na področju denacionalizacije na radovljiški upravni enoti rešili že 99,6 odstotka zadev, tudi vse zahtevke agrarnih skupnosti. "V reševanju so nam ostali zgolj še postopki, ki jih ni bilo mogoče zaključiti. Razlog za to so pritožbe na vsako izdano odločitev, prošnje za podaljšanje roka zaradi pridobivanja dodatne dokumentacije, nadomestna zemljišča ali sklenitev poravnave," je dejala načelnica upravne enote Radovljica Maja Antonič in dodala, da je večina nerešenih zadev v zaključni fazi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 13:26 4. Junij 2017.

    Cerkev naj plačuje sedaj davke kot vsi DRŽAVLJANI SLOVENIJE.

  • 13:26 4. Junij 2017.

    Cerkev naj plačuje sedaj davke kot vsi DRŽAVLJANI SLOVENIJE.

  • 08:42 4. Junij 2017.

    Zanima nas, kam razvrsti bog-če obstaja, vso to požrešno in nemoralno duhovščino? Porabi za njih ogromno drva in premoga za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.