Lojze Peterle med kandidati za predsednika evropskega parlamenta

Foto: EPA
Foto: EPA
Nominacija slovenskega poslanca Lojzeta Peterleta za predsednika evropskega parlamenta je odvisna od številnih kupčkanj.
Oglej si celoten članek

Foto: S. H. H. Lojze Peterle Slovenski poslanec iz NSi Lojze Peterle, član Evropske ljudske stranke (EPP), se poteguje za kandidaturo za prvega človeka Evropskega parlamenta (EP).

Neformalni dogovor: mesto predsednika pripada EPP, iz katere prihaja Peterle

EPP, ki je najmočnejša stranka v parlamentu, bo svojega kandidata na tajnem glasovanju izbirala 12. decembra. Poleg Peterleta se med poslanci EPP za kandidaturo potegujejo še nekdanji italijanski komisar Antonio Tajani, irska poslanka Mairead McGuinness in Francoz Alain Lamassoure. Po neuradnih podatkih pa imata največ možnosti prav Lojze Peterle in Alain Lamassoure. Vendar je Peterletova kandidatura odvisna od številnih kupčkanj.

Januarja se namreč izteče mandat Socialdemokratu Martinu Schulzu, ki je na čelu Evropskega parlamenta že svoj drugi dveinpolletni mandat. Ključni stranki v evropskem parlamentu, EPP in Socialdemokrati, sta ob začetku mandata sklenili neformalni dogovor, po katerem bi sedež na čelu parlamenta zdaj zasedel član EPP.

Schulza mika vrnitev v Nemčijo

Foto: EPA Jean Cloude Juncker, Martin Shulz Ob obstoječem dogovoru bi trije največji centri moči v evropskih inštitucijah (poleg parlamenta še Evropska komisija in Evropski svet) pripadali konzervativni EPP. Kot navaja bruseljski Politiko, je zato del Socialdemokratov že zahteval, da se od dogovora odstopi. Neuradno se k temu nagibajo tudi nekateri v EPP, kjer naj bi bili pripravljeni podpreti Martina Schulza, ki bi tako precedenčno parlament vodil že tretji mandat.

Vendar pa Martina Schulza zanima nemška politika oziroma mesto nemškega zunanjega ministra, ki se bo izpraznilo, ker bo sedanji zunanji minister Frank-Wallter Steinmeier postal nemški predsednik. V Bruslju tako te dni potekajo intenzivni dogovori. Vse oči pa so uprte v Martina Schulza, ki ima sicer veliko podporo med poslanskimi skupinami in bo svojo odločitev moral sporočiti v kratkem.

"Nepredvidljivo je dobro zame"

"Dejstvo, da se govori, da je vse nepredvidljivo, je dobro zame," pravi Peterle. "Drugače bi bilo, če bi se govorilo, da je že vnaprej vse zmenjeno. Igra bo napeta do zadnjega trenutka, lahko se zgodi še presenečenje," dodaja Peterle, ki je, kot priznava, nekaj dodatne prepoznavnosti pridobil tudi zaradi bodoče prve dame ZDA Melanie Trump, za katero seveda tudi vsi v Bruslju vedo, da prihaja iz Slovenije.

Foto: Saša Despot Romana Tomc Da bi dogovor med EPP in Socialdemokrati, po katerem bi mesto predsednika parlamenta pripadlo EPP, moral obveljati, meni tudi slovenska evropska poslanka SDS Romana Tomc, v Evropskem parlamentu prav tako poslanka EPP. "Če bi Schulz ostal, bi bili pred volivci nekredibilni, to bi bila še ena zaveza, ki se je ne bi držali," pravi Tomčeva. Vprašanje pa je, ali bo, tako kot še druga SDS-ova poslanca Milan Zver in Patricija Šulin, Peterletovo kandidaturo podprla.

"Lahko bi jim bilo neugodno"

"Nihče od slovenskih poslancev mi doslej ni rekel, da temu nasprotuje. A ne želim reči še kaj, ker ne bi rad nikogar spravil v neugoden položaj," odgovarja Peterle na vprašanje, kakšno podporo ima med nacionalnimi poslanci. Predsednik SDS Janez Janša je v intervjuju za Demokracijo pred dnevi dejal, da SDS Peterleta v tej kandidaturi ne bo podprla, ker je "njegov ego večji od srca".

"Med kandidati imam največ izkušenj"

Foto: EPA evropski parlament "Franc Bogovič me je že odkrito podprl. Ko sem kolege iz SDS o tem obvestil, ni bilo nobenega nasprotovanja. V teh kvalifikacijah, kako je že šlo, o volji in srcu, pa nisem doma," komentira Peterle, ki nadaljuje kampanjo, kot pravi "na sproščen način".

Stavi predvsem na svoje močne politične izkušnje. "Hodim od skupine do skupine, človeka do človeka. Priznavajo mi politične izkušnje; ne deluje slabo, da sem iz tega dela Evrope, bil sem angažiran v Turčiji in Afriki … Prevladuje prepričanje, da na čelu Evropskega parlamenta potrebujemo človeka z močnimi izkušnjami in profilom. V to ne bi šel, če prej ne bi preveril odmeva na svojo namero – to je bilo pozitivno. Zato me ta tekma zanima. Bil sem presenečen, kako dobro poznajo moj življenjepis."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 18:23 19. November 2016.

    Si pa primitiven?

  • 18:22 19. November 2016.

    Karkoli, samo da ni zločinski udbovec!

  • 18:21 19. November 2016.

    Kaj pa ti revež nametavaš?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.