Lokalci Marušiča ne ganejo

Foto: Žurnal24 Kljub finančnim težavam v zdravstvu bi minister Marušič obnavljal kuhinjo v UKC,
Porodnišnica. Posavski župani proti selitvi v Novo mesto. Minister vztraja.
Oglej si celoten članek

Ne predstavljam si, da bi lahko nekdo, veljak bodisi v krajevni skupnosti bodisi v občini, ministru zapovedal, kako in kaj naj odloči,” se je na proteste v občinah proti racionalizaciji ginekološko-porodniške dejavnosti odzval minister za zdravje Dorijan Marušič.

Zgodovinski pregled
Kot smo pisali že včeraj, so posavski župani odločno proti predlogu, ki ga je potrdil tudi strokovni kolegij za ginekologijo, da bi brežiška bolnišnica izgubila porodnišnico in ohranila le specialistično ginekološko ambulanto. Ministru so včeraj poslali vabilo na javno razpravo, ustanovili civilno iniciativo za ohranitev porodnišnice, če jim jo bodo vzeli, pa napovedujejo celo državljansko nepokorščino. “Zaprtje oddelka ali tako preoblikovanje, da bi se del dejavnosti prenesel v novomeško bolnišnico, nista dopustni. To pomeni odmik storitev od uporabnic in bistven poseg v delovanje zavoda,” pravi direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević.

Stroka, nato politika
Elaborat. O racionalizaciji mreže bolnišnic še vedno razpravlja stroka, sledil bo ekonomski elaborat, na koncu pa bo verjetno sprejeta politična odločitev. Po mnenju ministrstva obstoječa mreža ne bo vzdržala do leta 2020.

V Brežicah so letos opravili nekaj več kot 450 porodov, v predlogu racionalizacije pa je zapisano, da naj bi jih vsaka porodnišnica na leto opravila okrog 1.100.

Moja ocena je, da si Slovenija ob devetih odstotkih BDP za zdravstvo ne more privoščiti tako organizirane službe, kot jo imamo danes. Menim, da bi se z boljšo organizacijo izboljšala dostopnost, tudi kakovost in varnost obravnave pacientov,” pa meni Marušič.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.