Lokalno folkloro naj odmislijo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Tako minister Čufer svetuje tujim investitorjem, ki spremljajo notranjepolitično dogajanje.
Oglej si celoten članek

Finančni minister Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec danes končujeta srečanja v okvirju jesenskih zasedanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu, kjer sta imela tudi sestanke s skupinami investitorjev, ki sta jih seznanila s protikriznimi ukrepi.

Jazbec je dejal, da se bo morala država prihodnje leto spet zadolžiti, vprašanje pa je le za koliko in po kakšni obrestni meri. To je potrdil tudi minister Čufer in dejal, da vlada razmišlja o novem zadolževanju v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Spremljajo dogajanje v Sloveniji

Čufer je povedal, da so bili sogovorniki dobro seznanjeni s položajem v Sloveniji, ki je, po njegovih besedah, danes veliko boljši kot aprila na spomladanskem zasedanju IMF in Svetovne banke. "Ko smo naredili povzetek z investitorji, kaj smo naredili od takrat, ko smo se zadnjič pogovarjali, je več ali manj vidno, da smo dostavili kar smo obljubili. Manjka nam še očiščenje bančnega sistema, ki ga nismo mogli narediti zaradi zahteve Evropske komisije po stresnih testih. Pojasnili smo, da ko dobimo zeleno luč, bomo to hitro izvedli," je dejal minister in dodal, da posebnih pogovorov o morebitni pomoči Sloveniji s strani trojke (IMF, EU, ECB) ni bilo.

Vlagatelji naj bi imeli podobne poglede na to, kaj so glavni izzivi, kot jih vidi vlada. Pri tem je poleg naštetega omenil politično stabilnost. Kot je poudaril, vlagatelji opažajo celotno medijsko debato in komentarje, ki jih včasih presenetijo. "To je lokalna folklora, ki jo morajo odmisliti," je odvrnil minister v odgovor na vprašanje, kaj o tem razlaga vlagateljem. Minister vztraja, da lahko Slovenija sama financira svoje potrebe in je povedal, da tako tudi bo. "Investitorji imajo dosti boljše mnenje o Sloveniji, kot ga imajo naši domači mediji," je dejal.

Zanimajo jih stresni testi

Po besedah guvernerja BS je vlagatelje zanimalo, kdaj bodo objavljeni rezultati stresnih testov za slovenske banke. "Kot veste, so končni rezultati prestavljeni na konec novembra in upam, da bomo lahko takrat investitorje prepričali, da so to dokončni rezultati," je povedal guverner in razložil, da zamuda ni posledica ničesar drugega kot zapletenosti testov, ki jih opravljajo zunanji svetovalci, pri čemer prihaja do metodoloških težav. Takrat pričakujejo tudi prve prenose terjatev na slabo banko.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.