Lov na oškodovalce Vzajemne

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Kriminalisti s hišnimi preiskavami iščejo dokaze zoper osebe, ki jih sumijo, da naj bi delale škodo Vzajemni.
Oglej si celoten članek

Na ljubljanski policiji so potrdili, da je bilo včeraj po Sloveniji opravljenih več hišnih preiskav v povezavi s škodo, ki naj bi jo več oseb povzročilo Vzajemni. Povedali so še, da v tem primeru za zdaj ni bil pridržan še nihče. Iz okrožnega tožilstva v Ljubljani pa so sporočili le, da primera niso usmerjali.

Po neuradnih podatkih različnih virov naj bi šlo za posle, ki jih je Vzajemna sklepala za IT storitve. Ker naj bi policija hišne preiskave opravila pri Francu Henigmanu, članu uprave Vzajemne, in Davorju Hvali, nekdanjemu direktorju službe za informacijske tehnologije (ki je sicer kasneje za kratek čas postal tudi član uprave), viri menijo, da kriminalisti najverjetneje preiskujejo posle med Vzajemno in družbo Normacom.

Henigmanu: To je lov na čarovnice
"To je pa 'tu mač', naj se raje zamislijo, kaj so naredili z Vzajemno," je za naš medij prvič spregovoril Franc Henigman. Pravi, da so hišne preiskave pri njem opravili na podlagi krive ovadbe in da je vse to "en sam lov na čarovnice".  Na vprašanje, ali se je s svetovalnimi posli okoriščal tudi kdo od zaposlenih na Vzajemni, pravi, da je bil tamkajšnji sistem pri vseh poslih tak, da nihče ne bi mogel na svojo roko narediti ničesar in tako pridobiti kakršnih koli materialnih koristi. Da spregovori za naš medij, se je odločil, ker težko verjame, kaj se mu po 12 letih dela v družbi dogaja. "Jaz nisem imel nobene moči odločanja,“ še pove.

Za milijon pol metra analiz
Leta 2004, ko sta Vzajemno vodila Marko Jaklič (predsednik uprave) in Franc Henigman (član), naj bi zavarovalnica z Normacomom sklenila pogodbo o svetovanju pri optimizaciji informacijske tehnologije Dobre prakse v informacijski tehnologiji. Nastalo naj bi, kot pravi vir, "nekje pol metra različnih analiz in študij in morda kvečjemu kakšna mala aplikacija". Vzajemna pa naj bi za to plačala okoli milijon evrov.

Aver: Nič nisem podpisal

Hanigman in Hvala se danes na klice nista odzvala. Boštjan Aver, bivši predsednik uprave Vzajemne, pa zanika, da bi tudi njega včeraj ali danes obiskali kriminalisti. "Jaz na te pogodbe nisem dal niti enega podpisa. Vem, da smo pogodbe z Normacomom imeli. IT pa niti v času moje niti Jakličeve uprave ni spadalo v domeno predsednika uprave, ampak je vse pogodbe podpisoval član uprave." Na vprašanje, kdo so vodilni Normacoma, ki je na Vzajemni v nekaj letih s svetovalnimi storitvami zaslužil milijon evrov, pa Aver pravi: “Pojma nimam."

"Jaz o tem ne vem nič," je po kratkem premolku na vprašanje, ali so ga včeraj obiskali kriminalisti, povedal prvi mož Normacoma Claudio Kurent. Ko ponovimo vprašanje in dodamo, ali so bili kriminalisti morebiti v podjetju, spet po premolku pove: "Ne.“ Potrdi, da je Normacom delal za Vzajemno. Na vprašanje, kaj in ali drži, da le analize in svetovanje, ne pa tudi recimo razvoj IT aplikacij, je odgovoril: "Tega vam ne morem povedati, to morate vprašati Vzajemno.“ Prav tako ne želi povedati, ali pogodba še traja.  
     
Obveščeno bo tožilstvo
Sicer pa so na policiji v zvezi z hišnimi preiskavami pojasnili, da policija na podlagi zakona o kazenskem postopku vodi predkazenski postopek zoper več oseb. Njihovih imen v tej fazi zaradi interesa preiskave niso želeli razkriti. Je pa Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik policijske uprave Ljubljana, pojasnil, da je bil postopek uveden "zaradi utemeljenih razlogov suma, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete na škodo zavarovalnice Vzajemna“.

V hišnih preiskavah so bili zaseženi predmeti, ki so pomembni za predkazenski postopek, še pravijo na policiji. In dodajajo: "O zbranih obvestilih bo obveščeno tožilstvo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.