Lovili Popoviča, ujeli tudi njegovega uradnika

Foto: Suzana Kos Raf Klinar Foto: Suzana Kos Luči
Kriminalisti preiskovali župana Borisa Popoviča, pri domnevni zlorabi položaja, po naključju pa pri drugi občinski investiciji ujeli še njegovega uradnika.
Oglej si celoten članek

Koprski kriminalisti so v hišnih preiskavah konec leta 2010, v njih so preiskovali sume kaznivih dejanj pri nakupu fotovoltaičnih luči na koprskem glavnem pomolu ter obnovo Semedelske promenade, ves posel je sicer vreden tri milijone evrov, zasegli tudi več računalnikov.

Pri njihovem pregledu pa so naleteli na še na en po njihovi oceni sporni posel koprske občine in zaradi njega je tožba zaradi zlorabe položaja doletela vodjo občinskega urada za gospodarstvo Rafa Klinarja. Zloraba naj bi se zgodila pri rekonstrukciji Tomšičeve ceste v Semedeli pri Kopru. Pri obnovi te ceste je sodelovalo podjetje Elektroinvest, ki je bilo sicer tudi podizvajalec pri poslu z futurističnimi lučmi na koprskem glavnem pomolu, ki so bile kot rečeno drugi glavni predmet kriminalistične preiskave. V tej zadevi so kriminalisti ovadili deset ljudi, prvoovadeni pa je Boris Popovič, ki je bil ta teden zaslišan pri preiskovalni sodnici.

Drugoobtoženi ga je namočil

Po naključju odkrita domnevna nepravilnost Popovičevega uradnika je na sodišču danes že dosegla epilog, saj je drugoobtoženi Aleš Rihtar, v času preiskav je delal v omenjenem podjetju Elektroinvest, priznal kaznivo dejanje pomoči pri zlorabi položaja. Tožilstvo je zanj zahtevalo šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Dogovarjanje in naknaden fiktivni javni razpis za posel pa naj bi dokazovalo eno od elektronskih sporočil, ki so ga v komunikaciji med Klinarjem in Rihtarjem prestregli kriminalisti.

Elektroinvest je sodeloval pri več investicijah

Elektroinvest je bil sicer eden od poizvajalcev, ki so delali pri postavljanju 53 svetilk javne razsvetljave po Kopru, za katere je občina najprej trdila, da so fotovoltaične in se torej oskrbujejo le z energijo sonca, nato pa smo v Žurnalu razkrili, da gre za povsem običajne svetilke, ki sicer spreminjajo barvo, a so kot vse ostale priključene na električno omrežje, le precej dražje so bile plačane. Strokovnjaki za javno razsvetljavo pa so nas tudi opozarjali, da zanjo sploh niso primerne, ker imajo premalo luksov.


Rafu Klinarju grozi, če bo obsojen, da je z zlorabo položaja omogočil protipravno pridobitev sedmih tisočakov, od treh mesecev do petih let zapora. Klinar obtožbe odločno zavrača.
Z občine so ob postavitvi omenjenih 53 pregrešno dragih uličnih svetilk, za katere so Koprčani plačali okoli 300 tisoč evrov, sporočili, da so edinstvene – napajajo se z energijo sonca. Kar se je nato izkazalo za laž. Pod izjavo je bil podpisan Raf Klinar, ki nam je dejal, da se je pač pr-občine pri pisanju zmotil, zavajajočega sporočila za javnost pa da, čeprav so v njem navajali njegove besede, preden so ga poslali medije sploh ni pregledal. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:13 6. September 2013.

    Kdaj bodo Slovenci gospodarji na svoji zemlji

  • 07:21 6. September 2013.

    Buaha ha ha ha ha ha !!!!<br /><br />Ne, on se ne ukvarja z lobiji, ker se ima samega sebe …

  • 22:09 5. September 2013.

    Cas bi ze bil, da vse te hisne preiskave in ovadbe dobijo sodni epilog, protagonisti pa v zapor...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.