Lufthansa bo odpovedala 750 letov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Aerodromu Ljubljana zaradi stavke pilotov zaenkrat ne pričakujejo sprememb v prometu.
Oglej si celoten članek

Piloti nemške Lufthanse, združeni v sindikatu Cockpit, bodo po napovedih danes znova stavkali. Zaradi današnje, že dvanajste stavke v leto dni trajajočem sporu, povezanem s predhodnim obdobjem pilotov pred upokojitvijo, naj bi bilo odpovedanih 750 poletov na srednje dolge in kratke proge. Na Aerodromu Ljubljana zaenkrat ne pričakujejo sprememb v prometu.

80 tisoč potnikov bo ostalo na tleh

Večina od predvidoma okoli 80.000 prizadetih potnikov bo dobila možnost, da se odloči za alternativne lete ali železniški prevoz.

Predstavniki sindikata pilotov Cockpit in vodstva družbe ne morejo najti skupnega jezika glede vprašanja upokojitvene starosti pilotov. Ti se borijo za ohranitev trenutne sheme zgodnjega upokojevanja, po kateri se lahko pod zelo ugodnimi pogoji upokojijo s 55 leti, družba pa želi to starost zvišati na 60 let.

Vprašanje plač in nizkocenovne ponudbe

Jabolko spora je tudi vprašanje plač in nove nizkocenovne ponudbe. Konec lanskega leta je Lufthansin nadzorni svet potrdil novi sporni koncept nizkocenovnih letalskih prevozov. Pri izgradnji nizkocenovne ponudbe bo Lufthansa po novem vse stavila na znamko Eurowings, medtem ko naj bi znamko Germanwings v letošnjem letu opustila.

Lufthansa je lani sicer ustvarila le 55 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je ta v letu 2013 znašal 313 milijonov evrov. Dobiček so med drugim oklestile prav stavke.

Stavke Lufthanzo stale 232 milijonov evrov

Stavke so Lufthanso lani stale 232 milijonov evrov, samo novembra in decembra pa 62 milijonov evrov. V torek zvečer so piloti napovedali, da bodo stavko podaljšali na četrtek, ko jo bodo razširili tudi na dolge linije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:09 18. Marec 2015.

    Draga/dragi I.H., dobro bi bilo, če se odločite pisati Lufthansa (kot je originalno ime letalske družbe) ali Lufthanza (po principu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.