Lukšič: "Lahko zamenjamo ravnatelja"

Foto: Žurnal24 "Gasilci so mi zagotovili, da je demonstracija varna in da se ne more nič zgodit
Poškodba. Policija in inšpektorat še preiskujeta ptujsko nesrečo osnovnošolke z zlomljeno hrbtenico. Odgovornost. Oče: Vsi pristojni prelagajo krivdo drug na drugega.
Oglej si celoten članek

Varnost. “Nihče razen razrednika naju do zdaj še ni poklical. Ni naju zaslišala policija niti niso poklicali gasilci; tudi ravnatelj ne. Še zdaj ne moreva dojeti, kaj se je pravzaprav zgodilo najini hčerki in kakšno srečo je imela, da ni ohromela,” je pojasnil oče po evakuacijski vaji poškodovane devetošolke.

Vsi se otepajo odgovornosti. Vsi vpleteni zanikajo krivdo za nesrečo; tako odgovorni pri gasilcih kot ravnatelj šole, inšpektorat pa ni odkril nobenih nepravilnosti pri izvedbi vaje.

Starši imajo vse možnosti, da zahtevajo odškodnino. Kljub podpisanemu soglasju menim, da obstaja tudi kazenska odgovornost šole oziroma ravnatelja.
Aleksander Čeferin, odvetnik

Pri dozdajšnjih podobnih primerih je običajno šlo za nesrečo. Dejstvo je, da smo postavili visoke standarde varnosti, nikoli pa ta varnost ne bo stoodstotna. Seveda se nič ne more primerjati z bolečino staršev,” pravi šolski minister Igor Lukšič. Na ministrstvu so pojasnili, da “so nadzor nad nesrečo v OŠ Breg opravili včeraj; ugotovitve bodo znane šele prihodnji teden”. Inšpektor lahko predlaga suspenz učitelja ali zamenjavo ravnatelja, dodaja Lukšič, vendar pa je ministrstvo po njegovem odgovorno za sistemske napake in v takšnih primerih lahko ukrepa.

Ob primeru utopitve v Mariboru sem šolam poslal streznitveno pismo, saj varnost v dolgih obdobjih, ko se nič ne zgodi, malenkost popusti,” še pravi.

Enkrat na leto je izvedba evakuacijskih vaj v vseh šolah obvezna.

Vaja je nujna
Krivde pri nas ne ugotavljamo, sankcioniramo samo, če vaja ni bila izvedena,” je dejal Milivoj Dolščak, glavni inšpektor inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Izvedba praktičnih usposabljanj za izvajanje evakuacije je obvezna v vseh objektih s povečano požarno ogroženostjo in objektih, kjer se lahko zbere več kot sto ljudi. “Nesreče so izjemno redke,” pravi Dolščak.

Tragedije med varstvom otrok
1. OŠ Breg, Ptuj, 9. junij 2010
Med evakuacijsko vajo si je med skokom na vskočno blazino devetošolka zlomila hrbtenico. Policijska preiskava še poteka, a po do zdaj zbranih podatkih naj bi policisti izključili kaznivo dejanje.

2. Plavalni tečaj v Mariboru za prvošolce, 10. februar 2010
V mariborskem bazenu Pristan se je utopil šestletni deček iz OŠ Franca Rozmana - Staneta. Kljub spremstvu štirih vaditeljev in štirih reševalcev so jih na negibnega dečka opozorili drugi otroci. Po enem tednu v bolnišnici je umrl. Kriminalisti so zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti ovadili tri fizične in eno pravno osebo.

3. OŠ Miroslava Vilharja, Postojna, 18. november 2009
Skozi okno drugega nadstropja je padel šestošolec in se poškodoval. Reševalci so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Učitelji ga niso pogrešali, saj naj bi bil pri zobozdravniku. Policija ni ugotovila znakov kaznivega dejanja, po naših informacijah pa je fant poskušal narediti samomor.

4. OŠ Fara, Kostel, februar 2007
Leto in pol star Tedi Bauer je ušel iz vrtca, po dveh urah iskanja so ga utopljenega našli v bližnjem, 40 centimetrov globokem potoku. Sojenje se še ni začelo, obtožnica pa vzgojiteljici in njeni pomočnici očita povzročitev smrti iz malomarnosti, ravnateljici pa nevestno delo v službi.

5. Maturantski izlet, Grčija, november 2007
Na maturantskem izletu v Grčiji se je v Delfih smrtno ponesrečil maturant s Tretje gimnazije Maribor. Dijak je najverjetneje poskušal z balkona iz ene sobe priti v drugo, pri tem pa je omahnil v globino.

Mini anketa
Kako ocenjujete varnost v slovenskih šolah in vrtcih?

Gabrijela Dolinšek, ravnateljica OŠ A. Ukmarja, Koper
Prepričana sem, da vsak ravnatelj poskrbi za varnost. Ankete kažejo, da se otroci v šoli počutijo varne. 

Zvonka Mrgole, ravnateljica OŠ Tržišče, Tržišče
Če se ravna v skladu s predpisi, je za varnost v šolah in vrtcih v Sloveniji dovolj poskrbljeno.

Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule, Ljubljana
Če se ravna v skladu s predpisi, je za varnost v šolah in vrtcih v Sloveniji dovolj poskrbljeno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.