Lukšič: "Mi smo za prečiščenje"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
V poslanskih skupinah po sprejetju stališč glede nadaljnjega obstoja koalicije in možnosti za rešitev situacije, ki je nastala po ugotovitvah protikorupcijske komisije o premoženju predsednika vlade in SDS Janeza Janše in prvaka PS Zorana Jankovića, večinoma čakajo na potezo SDS. V nekaterih se tudi jasno zavzemajo za predčasne volitve.
Oglej si celoten članek

Predčasne volitve tako med drugim zagovarjajo v stranki SD. Kot je v izjavi za medije med današnjim sestankom poslanske skupine SD dejal predsednik stranke Igor Lukšič, v DZ trenutno obstajata dve večini, ena od njiju je vladna večina, ki razpada. Prejšnji teden pa se je oblikovala še večina tistih, ki podpirajo tako Jankovića kot Janšo ter se jim njuno dejanje ne zdi sporno, je pojasnil. SD po njegovih besedah ni članica nobene od teh večin. "Zato smo mi za prečiščenje, ki se lahko zgodi samo na predčasnih volitvah," je poudaril Lukšič. Na vprašanje, ali SD ne bi podprla morebitnega kandidata za tehničnega mandatarja, je odgovoril, da večina, katere del so oni, ne obstaja. "Treba je oblikovati novo večino, ki se lahko oblikuje samo na volitvah," je prepričan. Koalicija s PS za SD po njegovih besedah ne bi bila sprejemljiva. Na vprašanje, kdaj in pod kakšnimi pogoji bi se SD pridružila PS, Lukšič odgovarja, da po volitvah in po odstopu Jankovića z vseh funkcij.

Predsednik DL in DZ Gregor Virant pa pravi, da danes nima nič novega za povedati. V stranki so za STA danes pojasnili, da so svoje povedali in da so zdaj na vrsti drugi, da bodo počakali 10 dni in se odzvali, če se kaj zgodi. Sicer pa se bo predvidoma dan po izteku desetdnevnega roka, prihodnji teden v sredo, vnovič sestal svet stranke in odločil, kako naprej.

"Predčasne volitve slabe za državo"

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je po današnji seji poslancev SLS pojasnil, da je zanje najpomembneje, da koalicija v sedanji sestavi dela naprej in izpelje pomembne reforme. Obenem od predsednika vlade pričakujejo, da predlaga drugega mandatarja, k čemur ga je v ponedeljek pozval tudi glavni odbor SLS. "Še vedno upamo, da se bo to zgodilo in da bo delo v tej koaliciji potekalo naprej, kot mora," je v izjavi za medije dejal Prevc. Po besedah Prevca od Janše pričakujejo, da jim po vrnitvi z obiska v tujini pove svoje stališče. V SLS so pripravljeni tudi na pogovore o oblikovanju nove koalicije in iskanju novega mandatarja. Pri tem pričakujejo, da bo morebitni tehnični mandatar sledil temu, kar je zapisano v sedanji koalicijski pogodbi. Predčasne volitve pa so po besedah Prevca najslabša možnost, ne za stranko, ampak za državo.

Predčasne volitve in "šestmesečni mrtvi tek" so najslabša možnost tudi za NSi. S tem ne bi ničesar rešili, bi pa Slovenija ogromno izgubila, je ocenil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. "Vprašajte ekonomiste; videli boste, da nam vsi svetujejo, naj se ne šalimo in naj ukrepe ter reforme, ki smo jih zastavili, izpeljemo do konca," je dejal. Na vprašanje, ali bo NSi podprla morebitnega drugega mandatarja, je Tonin odgovoril, da bi morali najprej videti, kdo bi to bil in kakšen program bi imel. Po njegovem mnenju pa bi se politika lahko tudi dogovorila, da se v času do evropskih volitev, ki bodo prihodnje leto, izpelje še tisto, kar je nujno, nato pa bi sočasno z evropskimi izvedli še predčasne volitve.

Tudi poslanska skupina Desus stoji za stališčem izvršnega odbora stranke, ki je v ponedeljek sklenil, da stranka izstopi iz koalicije, če Janša ne odstopi, pojasnjuje vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša. Če ne bo prišlo do konsenza med poslanskimi skupinami oziroma oblikovanja nove vlade, pa tudi Jurša vidi možnost v predčasnih volitvah. Kot zatrjuje, njihova stranka ne išče morebitnega novega mandatarja, so se pa pripravljeni pogovarjati o vseh možnostih. Po njegovih ocenah se bodo stvari odvile v prihodnjih dneh, tako da bo zadeva jasna konec tedna. Na vprašanje, ali bi v primeru odhoda iz koalicije podprli delovnopravno zakonodajo, Jurša odgovarja, da je to odvisno od tega, kako se bodo stvari odvijale v DZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:43 16. Januar 2013.

    Kakšno prečiščenje?Potem bi moral on sam(lukšić)nazaj v Črno Goro,kjer ima korenine?Pa ja ni mislil takšno prečiščenje?

  • 15:29 16. Januar 2013.

    opa,tole pa pohvalno

  • 17:39 15. Januar 2013.

    Tov.Lukšič se zanaša na ankete, ki kažejo, da je SD trenutno na prvem mestu. Pozabil pa je,kako so ankete varljive. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.