Lymska borelioza – epidemija

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Današnji svetovni dan zdravja je letos posvečen boleznim, ki jih človek dobi od prenašalcev. Največkrat so to členonožci, kot so komarji, klopi, uši in bolhe. V Sloveniji sta najpogostejša meningoencefalitis in lymska borelioza.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji je bilo lani kar sedem tisoč na novo obolelih za lymsko boreliozo. V Celju je registrirano društvo bolnikov z boreliozo, njen predstavnik je dr. Branko Šibanc, zdravnik celjske bolnišnice.

"Imel sem primer fanta iz Ljubljane, ki so mu odpovedale noge. Bil je paraplegik. Na nevrološki kliniki so postavili sum, da gre za multiplo sklerozo. Prejemal je že terapijo, ki pa je stanje bistveno poslabšala," pripoveduje Štibanc, ki izpostavlja, da je borelioza izvrstna imitatorka. Težave, s katerimi se spoprijema bolnik, je toliko težje pripisati ravno njej.

"Omenjeni fant je imel srečo, da je bila njegova mama vztrajna in iskala dalje. Spomnila se je, da je imel fant pred letom klopa in eritem, ki ni bil tipično tarčastega videza, pač pa homogeno rdeč." Pacienta so še enkrat testirali, dokazali boreliozo in ga v nekaj tednih uspešno pozdravili.


"Najpomembneje je seveda, da je fant shodil. V čast uspešno premagane bolezni se enkrat na leto – na obletnico – iz Ljubljane s kolesom pripelje v Celje. Uspešno je diplomiral in brez večjih težav živi naprej,"
poudarja infektolog. Pravi, da je takšnih primerov približno 10 iz vse Slovenije.

"Bolniki imajo tisoče težav"

Vsi primeri lymske borelioze vsekakor niso tako hudi, kot se je pokazalo pri omenjenem Ljubljančanu, imajo pa pacienti "tisoče težav", pravi zdravnik in našteva: "Pestijo jih pogosti glavoboli, nezmožnost koncentracije, imajo hude motnje v spominu, predvsem kratkoročnem, motnje spanja, nespečnost, jutranje utrujenosti, ki lahko trajajo ves dan. Razdražljivi so, pogosto zapadejo v depresijo. Večina jih je na antidepresivih. Po celem telesu imajo bolečine, bolijo jih vse kosti in vse mišice."

Tudi če je lymska borelioza zdravljena, se simptomi lahko ponavljajo, zato je toliko pomembnejše, da se trudimo ugriz klopa preprečiti. Če se to vendarle zgodi, je nujno, da spremljamo mesto ugriza. Vsak sum okužbe je treba jemati resno in se odpraviti k zdravniku.

Preventiva!

Pomembno se je torej zavarovati proti majhnim ugrizom, ki lahko postanejo res velika težava.

Najpomembnejše je preprečevanje klopovih vbodov. Izogibanje okuženim območjem je največkrat nemogoče (zlasti pri boreliozi, ki je povsod v Sloveniji), zato sta bistvena samopregledovanje in nošnja svetlih, gladkih oblačil. Kratki rokavi in kratke hlače za v gozd in na jase niso primerni.

Po vrnitvi domov se je treba preobleči, oblačilo pa oprati v pralnem stroju ali posušiti v sušilniku, saj suh zrak klopa najhitreje uniči. Strokovnjaki svetujejo, da pregledate celo telo in se nato oprhate. Če imate klopa, ga treba odstraniti, ob čemer poskušajte odstraniti celega in brez pomoči kemikalij. Kožo nato razkužite, klopa pa uničite in varno odstranite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:44 7. April 2014.

    "klopa pa uničite in varno odstranite" - kdo vam je pa to svetoval?! Doktor, ki je omenjen? Upam da ne! …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.