Madžari kupujejo zajeten kos slovenske obale, Počivalšek udaril po mizi

Foto: Hoteli LifeClass Portorož
Foto: Hoteli LifeClass Portorož
Pri strategiji upravljanja s turističnimi zmogljivostmi je, kot kaže, prišlo do spremembe.
Oglej si celoten članek

Madžarski sklad Diofa kupuje družbo Sava Turizem, so v sredo razkrili v oddaji 24ur na Pop TV. Sava je trenutno v lasti SDH in sklada York. Na SDH so poudarili, da v tem trenutku ne poteka noben prodajni postopek in da so vse možnosti še odprte.

Sklad York obvladuje 43-odstotni delež Save. Ta naj bi kmalu prešel v lastništvo madžarskega Diofa Asset Managementa.

Medtem v Državni slabi banki (DUTB) potencialnega nakupa delov njenega turističnega portfelja niso želeli komentirati. Po navajanju Financ je DUTB v zadnjih tednih "prejela več povpraševanj" za nakup s strani madžarskih skladov.

SDH in DUTB sta še pred nekaj meseci načrtovala ustanovitev Slovenskega turističnega holdinga.

DUTB ima v lasti več lastniških deležev in zemljišč na slovenski Obali in drugje. Med njimi so podjetje Istrabenz Turizem, ki upravlja portoroške hotele, družba Thermana v laškem zdravilišču in nepremičninska družba Argolina - lastnica investicijskega zemljišča v Izoli.

Foto: Saša Despot Izola

Slovenija Obljubljali so nam mercedes, dobili nismo niti kolesa

Istrabenz Turizem upravlja šest hotelov: Mind, Grand hotel Portorož, Apollo, Riviero, Neptun in Mirno. Poleg tega še terme, 11 restavracij in barov ter plažo Meduza.

Thermana Laško obsega termalni park, dva hotela, starejše zdravilišče in Dom starejših Laško. Konec leta 2020 je bila družba zadolžena za 8,6 milijona evrov.

Izolsko zemljišče na območju nekdanje ladjedelnice meri dobrih 20 tisoč kvadratnih metrov, izklicna cena je 8,86 milijona evrov brez davka.

Počivalšek proti prodaji

Foto: Vlada RS Vlada RS Zdravko Počivalšek

Na družbenem omrežju Facebook je napovedani prodaji Save ostro nasprotoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Če bi prodajali državni delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delali škodo slovenskemu turizmu. Od prvega dne je moje stališče jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. (...) Prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, bi povzročila neposredno škodo. In kdo bi odgovarjal za to?" je zapisal Počivalšek ter dodal še nekaj podrobnosti o skladu York in pritiskah, povezanih s poslom.

xxx

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 18:50 20. Januar 2022.

    Saj že vztrajno nekaj časa vse prodajajo, eni se glasijo in postavljajo tako kot sedaj pol pa si vsak premisli. …

  • 17:57 20. Januar 2022.

    Pa najbolje da prodamo celo Slovenijo Madžarom v ključno z Janezom Noriškem!!!

  • 17:53 20. Januar 2022.

    GOSPOD IVAN JANEZ JANŠA JE MIT IN ŽIVA LEGENDA SLOVENSKEGA LJUDSTVA.... .PREDLAGAM MENJAVO TRENUTNEGA NACIONALNEGA GRBA Z NJEGOVO SLIKO IN …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.