Madžarska zahteva discipliniranje Mladine

Foto: Mladina
Foto: Mladina
Madžarsko veleposlaništvo opozarja slovensko zunanje ministrstvo.
Oglej si celoten članek

Madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji je od zunanjega ministrstva zahtevalo, da pomaga pri sankcioniranju revije Mladina. Za madžarsko vlado je sporna naslovnica mladine 22. marca nakateri je karikatura madžarskega premiera Viktorja Orbana, predsednika slovenske opozicijske stranke SDS Janeza Janše ter Branka Grimsa in Milana Zvera, 
"Veleposlaništvo republike Madžarske zato protestira pri Ministrstvu za zunanje zadeve republike Slovenije zaradi politično neodgovorne naslovnice tednika Mladina in Ministrstvo prosi za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnje," so zapisali v verbalni noti, ki so jo tri dni po objavi poslali na Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). 

Foto: Mladina

 

Jasen odgovor zunanjega ministrstva

Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da so noto prejeli in nanjo tudi odgovorili. "V odgovoru smo zapisali, da MZZ pri izvajanju politik in aktivnosti dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev niti je ne ocenjuje," je sporočil Primož Šeligo, vodja službe za odnose z javnostmi.Kot piše Mladina, je nota le zadnja v vrsti madžarskih reakcij.

Madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi je še pred uradno noto pismo naslovila tudi na uredništvo Mladine in ji očitala, da si ne prizadeva za prijateljstvo med narodi in da njeni članki ne odsevajo dejstev. Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je na svoji spletni strani zapisal, da ga zgodovinsko zmedena in neprofesionalna drža Mladine, "nekoč glasnice Komunistične partije", nikakor ne preseneča.

"Razkrita diplomatska nota kaže, kako resne so razmere in s kom imamo dejansko opravka - ne samo mi, temveč celotna Evropa. Država, ki si drzne zahtevati od vlade druge države, naj ukrepa zoper novinarje, ki ji je to tako naravno, pomeni resno varnostno grožnjo celotni regiji," pravi urednik Mladine Grega Repovž. 

"Nezaslišane predstave o discipliniranju medijev"

Odzvalo se je tudi društvo novinarjev. "V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) se pridružujejo uredništvu Mladine v ugotovitvah, da je diplomatska nota madžarske ambasade, v kateri se je ta opredelila do naslovnice Mladine 22. marca 2019 in od slovenskega zunanjega ministrstva celo pričakovala posege v uredniško avtonomijo medija, dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi. "Da madžarsko veleposlaništvo označi naslovnico tednika Mladina za “politično neodgovorno” in pozove slovensko zunanje ministrstvo, naj “pomaga pri preprečevanju podobnih incidentov”, je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev," so pri DNS zapisali v sporočilu za javnost. 

Nenehno kršenje novinarske svobode

"Madžarska vlada je v zadnjem desetletju sistematično kršila vsa načela medijske svobode, ki je eden temeljev demokratične družbe, pomagala pri zapiranju neposlušnih medijev in z drugimi metodami pritiska kritične novinarje pregnala ali iz poklica ali na sam rob medijskega prostora," še sporočajo z DNS. 

"Gre za nedopustne pritiske, ki po načinu, retoriki in ostrini spominjajo na čase in družbenopolitične sisteme, ki naj bi jih države srednje in vzhodne Evrope pustile za seboj že pred 30 leti. Pismo madžarske veleposlanice je hkrati še en plastični prikaz, kako vlada uradno demokratične države, članice EU in Nata, vidi vlogo medijev v družbi. Madžarska vlada je v zadnjem desetletju sistematično kršila vsa načela medijske svobode, ki je eden temeljev demokratične družbe, pomagala pri zapiranju neposlušnih medijev in z drugimi metodami pritiska kritične novinarje pregnala ali iz poklica ali na sam rob medijskega prostora," so dodali.

Zahteva za sklic izredne seje 

"Poziv madžarskega veleposlaništva je popolnoma nesprejemljiv in kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj Orbanove vlade, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU, niso samoumevne," pravi poslanec SMC Gregor Perič, član odbora za zadeve EU, ki bo zahteval sklic skupne seje odborov DZ za kulturo in za zunanjo politiko. 

Predsednik OZP Matjaž Nemec in predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić pričakujeta, da bo skupna seja sklicana čimprej. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 13:57 6. April 2019.

    SLOVENIJA SE HVALI KAKA DEMOKRACIJA JE V SLOVENIJI ALI SO POZABILI KAKO ZAPIRAJO POLITICNE ZAPORNIKE NAZADNJE SO IMELI SISKOJA V …

  • 15:00 5. April 2019.

    Mladina je pač komunistično trobilo extremnih fašističnih levičarjev, kaj drugega ni za pričakovati. Mene tale naslovnica nič ne moti, ker …

  • 14:45 5. April 2019.

    Tale pozdrav si lahko razlagamo vsak po svoje. Tudi tako: Do tukaj lahko greste, naprej pa ne. Drugače pa ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.