Magajna: "Vse zaradi RTV zakona"

Foto: Žurnal24 null
Poslanec Andrej Magajna, čigar računalnik je bil predmet kriminalistične preiskave, je prepričan, da za vso zadevo stojijo njegovi politični nasprotniki. "Zalomilo pa se je pri RTV zakonu," dodaja.
Oglej si celoten članek

"Bistveno vprašanje je, zakaj je pri kriminalistih računalnik, ki je v prvi vrsti moje delovno orodje in sploh nikoli ni bil na IP-priključku stanovanja, kjer živimo. Odredba oziroma kriminalistični nalog se nanaša prav na ta IP-priključek, ki je sicer na IP-priključku državnega zbora," nam je zatrdil poslanec Andreja Magajna.

V trenutku poteka kriminalistične preiskave se policisti na njegove trditve niso odzvali. "Dali so mi le vizitko kriminalista, pri katerem bi v naslednjih dneh lahko prevzel računalnik," dodaja.

Na sestanek z odvetnikom
"Odvetnika sprva nisem nameraval najeti, vendar pa gre za zadevo, povezano z računalnikom DZ-ja, na katerem so tudi moje datoteke, kjer imam opredeljene politične usmeritve, opazke, kontakte oseb, s katerimi poslujem … Prepričan sem, da nekoga bolj zanima prav slednje in ne dotično pomanjkljivo oblečena gospodična," je prepričan Magajna.

"Odstranjen boš"
Poslanec nam je zaupal, da so mu prijatelji in družina pri vsej zadevi v veliko oporo. "'Andrej, drži se. Ne pusti se,' mi je v tekstovnem sporočilu zapisal Sebastijan Jeretič. Klicali so me tudi nekateri poslanski kolegi," je poudaril.

"Sprašujem se, ali je sporočilo 'Odstranjen boš' del tega širokopoteznega projekta,"
nadaljuje Magajna, ki dodaja, da so bili določeni poslanci precej tolerantni, ko je izražal svoja stališča glede malega dela, pokojninske reforme in zakona o zdravstvu. "Zalomilo pa se je pri RTV zakonu," izpostavi poslanec.

"Tukaj pa popusti. Tukaj moraš popustiti. V tem primeru ne bo šlo. Podpri ta zakon, saj je zelo pomemben," so se po poslančevih besedah glasila neskončna prigovarjanja poslanskih kolegov. "Čeprav bom verjetno politično odstranjen, se bom držal programa DZ-ja, izklopil čustva in nadaljeval svojo zastavljeno pot," je še dodal.

Dinamični IP-naslov se računalniku dodeli ob vsakem vklopu v omrežje, statični IP-naslov pa se dodeli točno določenemu računalniku, ki je od tistega trenutka njegova identifikacija, poudari Bernik.

Odgovoren tudi če posodiš računalnik
"IP-naslovi so zanesljivi in unikatni. Vsaj računalnik ga v določenem trenutku ima. Če gre za dinamični IP, ga v nekem trenutku nekdo poseduje. Kdo ga poseduje, pa lahko razkrije operater na podlagi podatkov, ki jih mora shranjevat po zakonu. Pri statičnem IP-naslovu gre za identifikacijo točno določenega računalnika, nam pojasni Igor Bernik, predstojnik oddelka za informacijsko varnost Fakultete za varnostne vede.

"Ko se sprehajaš v kibernetičnih svetovih, za seboj povsod puščaš svoj IP-naslov. Zabeleži se čas prihoda na določeno stran in trajanje ogledovanja te strani,"
poudari strokovnjak, ki doda, da bo sodišče tisto, ki bo ugotavljalo, ali je bil natančen naslov, ki je viden preko strežniških dnevnikov, dejansko last dotične osebe. "Tudi če posodiš geslo ali računalnik, si za to odgovoren,“ konča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.