Mahnič grozil direktorici policije

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v torek na NPU opravila nenapovedan nadzor. Policija: Nismo dislocirana enota katerekoli politične organizacije.
Oglej si celoten članek

Podpredsednik komisije Žan Mahnič je povedal, da so skupaj s članoma komisije Zvonkom Černačem (SDS) in Brankom Simonovičem (DeSUS) opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca "z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije". Po besedah Mahniča se v zadnjih dneh vse več govori o pritiskih in da naj bi na posameznike pritiskali tudi s podatki, ki jih ima policija o njihovi preteklosti in preteklosti njihovih sorodnikov. preiskovali sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji. 

Spletni portal Požareport je namreč poročal, da naj bi Šarčev kabinet prek Črnčeca določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave "dostavil seznami ljudi, ki jih je treba informativno obdelati". Glavne tarče naj bi bili posamezniki iz prijateljskega kroga gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška, poslanci SMC, poslanci stranke DeSUS in tudi SAB. Tako naj bi se kriminalisti pospešeno ukvarjali s privatizacijo Term Olimia in zbirali informacije o drugih prekrških omenjenih funkcionarjev in njihovih družinskih članov.

Po podatkih Kanala A so se člani Knovsa poldrugo uro pogovarjali z generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Mahnič je povedal, da nadzora niso mogli opraviti v celoti, ker da ga je Bobnarjeva blokirala. "Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti," je pojasnil. 

Na podlagi tega, kar so člani Knovsa videli in slišali, pa ne morejo ovreči suma, da se to dejansko počne. Po besedah Mahniča je tudi Bobnarjeva dejala, da tega, kar se poroča, ne more ne ovreči ne potrditi. Z ostalimi člani Knovsa se bodo o tem, kako naprej, pogovorili najverjetneje v sredo. "Zlorab obveščevalno-varnostnih služb je bilo dovolj. Meja bi morala biti postavljena že davno. To, kar se trenutno počne, da se posameznikom grozi, če bodo glasovali po svoji vesti v DZ, presega vse meje," je bil jasen poslanec.

Foto: Saša Despot tatjana bobnar policija

Bobnarjeva člane komisije opozorila na njihovo zakonsko pristojnost

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je članom komisije pojasnila, da bo policija predstavila in dala na vpogled samo tiste podatke, do katerih so upravičeni na podlagi zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. A člani skupine so, kot so zapisali na policiji, kljub temu od nje zahtevali pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov, in posredovanje podatkov o vpogledih v evidencah policije za določene poslance oziroma politike. Kot so pojasnili, policija nima pravne podlage, da bi članom Knovs te podatke posredovala.

"Pri tem je generalna direktorica policije poudarila, da za policijo ni nedotakljivih oseb in tako ni ne potrdila ne zanikala morebitnega vpogleda katerega koli policista v evidence za določene osebe, morda tudi v času nadzora komisije, saj kot generalna direktorica policije ne more vedeti, ali v tem trenutku kateri od policistov zoper kogar koli izvaja kateri koli zakoniti policijski postopek, npr. prekrškovni in pri tem seveda osebo preverja v evidencah," je policija zatrdila v odzivu.

Bobnarjeva je člane pooblaščene skupine večkrat jasno opozorila na njihovo zakonsko pristojnost, ki se nanaša izključno na zakonitost izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov. Zato jim na vprašanja, ki so se nanašala na operativno delo policije izven tega zakonsko določenega okvira, ni odgovorila, ne glede na to, da jo je podpredsednik komisije Žan Mahnič pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost, so navedli na policiji. "Generalna direktorica policije jim je pojasnila, da jim podatkov, za katere niso pristojni, ne bo posredovala, pod grožnjami ali pritiski pa ne bosta ne ona ne policija nikoli popustila," so dodali.

Policija: Podatke lahko pridobijo prek drugih institucij

Članom pooblaščene skupine so na policiji pojasnili, da lahko navedene podatke pridobijo preko drugih nadzornih institucij, ki v okviru svojih pristojnosti nadzirajo delo policije na področju hranjenja, dostopanja in obdelovanja osebnih podatkov. "Če pa razpolagajo s podatki o morebitnih zlorabah, sum izvršitve kaznivih dejanj naznanijo posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva RS, ki je edini stvarno pristojen za preiskavo kaznivih dejanj, ki jih storijo uradne osebe policije," so zapisali.
Pooblaščena skupina je po navedbah policije v okviru nadzora izvedla tudi nadzor na področju, za katerega je komisija pristojna. Tega so ji omogočili, pri čemer pa člani komisije nepravilnosti niso ugotovili.

Policija bo svoje postopke vodila strokovno in zakonito in ne bo klonila pod pritiski kogar koli, so zatrdili v odzivu. "Pri tem bomo svoje delo opravili v skladu z načeli vladavine prava, visoko avtonomno, z absolutno, neomajno voljo do resnice in pravice, torej v skladu z vlogo, ki jo policija ima in mora imeti. Pričakujemo pa, da bodo tudi drugi organi ravnali enako," so zapisali.

Mahnič je v odzivu na Twitterju Bobnarjevo pozval, naj napiše njegovo celotno izjavo in naj ne bo kot poslanka Jerca Korče (LMŠ), "ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži". "Dejal sem namreč, da naj pomisli na svojo prihodnost, ker če na KNOVS ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili," je zapisal. 

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je zgodbo, ki jo je prebral v medijih, pospremil z besedami, da če drži en odstotek, je to zaskrbljujoče, a da se sam vseeno v tej državi počuti varnega in svobodnega. 

Foto: Anže Petkovšek Damir Črnčec

Črnčec zanika vzpostavitev vohunske mreže

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec je v odzivu preko odvetniške družbe zanikal poročanje nekaterih medijev, da je vzpostavil vohunsko mrežo, preko katere naj bi izvajal pritiske na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji. 

"Damir Črnčec ni nikoli vzpostavil nobene vohunske mreže za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih SMC, DeSUS in SAB ali njihovih družinskih članih ter bližnjih sorodnikih, oziroma sploh nikakršne vohunske mreže. Nikakor ne drži, da naj bi si Damir Črnčec podredil policijo in obveščevalne službe ter da naj bi izkoristil svoje pretekle vodstvene položaje. Damir Črnčec ne deluje po navodilih Marjana Šarca, se ne vmešava (in se nikoli ni vmešaval) in ne zlorablja državnih institucij," so v odzivu na članek, objavljen na spletnem portalu Demokracije v imenu Črnčeca sporočili iz Odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle. 

Na Twitterju se je odzval tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Zapisal je: "Ko razni portali, ki so blizu SDS, poročajo, da sem naročil sezname in ne vem kaj še vse o strankah, ki se pogajajo za vstop v vlado, je jasno, da opisujejo svoje metode. To je napad na policijo brez primere. Verjamem, da bi pri njih tako delovalo. In verjetno kdaj tudi je." 

Foto: Saša Despot predaja vozil policistom

Policija: Nismo dislocirana enota katerekoli politične organizacije

Na Generalni policijski upravi so zavrnili poročanje nekaterih portalov o tem, da naj bi nekateri kriminalisti po navodilih iz kabineta predsednika vlade preverjali nekatere strankarske funkcionarje. Kot so zapisali, niso dislocirana enota kateregakoli politika ali katerekoli politične organizacije, da bi izvrševali njihova naročila. 

"Vsestransko preverjanje oseb iz političnih razlogov ni zakonsko ali kako drugače opredeljena naloga policije. V policiji ne preiskujemo seznama politikov in njihovih sorodnikov na podlagi nekega naročila, v kriminalistični policiji ni zaupnikov, ki bi izvajali operativne naloge po naročilu kateregakoli politika, in zbiranje uporabnih informacij ni naloga policije," je policija zatrdila v odzivu. Kot so zapisali, je ravnanje s podatki in dokumenti v policiji sledljivo.

"Ne glede na to, kdo v tem primeru nastopa kot osumljena oseba, bo policija, sedaj in tudi v prihodnje, preiskavo izpeljala strokovno in zakonito in to ne glede na to, kakšnih pritiskov je ali še bo deležna."

Generalna policijska uprava

Trenutno dogajanje vidijo kot posledico "trenutnega časa, v katerem prihaja do medsebojnih obtoževanj različnih vpletenih strani v različnih medijih, ki za doseganje svojih ciljev izkrivljeno prikazujejo delo policije - kriminalistične policije in celo odprte predkazenske postopke". "V razpravo želijo vplesti tudi policijo in pri tem delujejo po načelu - cilj opravičuje sredstvo - zato diskreditirajo določene enote, vodstvo in posameznike znotraj organizacije, vse s ciljem vplivanja na delo policije," so opozorili.

Cilj medijske gonje proti vodstvu policije, NPU in vodstvu Uprave kriminalistične policije ima za cilj destabilizacijo kriminalistične policije, zmanjšanje učinkovitosti njenega delovanja in posredno vplivanje na njeno delo v konkretnih predkazenskih postopkih, so prepričani. Pri tem zatrjujejo, da delo nemoteno poteka, "brez kakršnegakoli 'tihega upora', ki je samo ena od objavljenih lažnih novic". Zaradi neutemeljenih očitkov na njihov račun ne bodo spremenili profesionalne usposobljenosti za politično nepristransko preiskovanje kaznivih dejanj, ne glede na to, kdo v preiskavi nastopa kot osumljenec.

Pojasnili so tudi, da v konkretnem primeru, ki je v preteklih dneh najbolj buril slovensko javnost, preiskovalci NPU "ne preiskujejo sumov nezakonitega financiranja političnih strank, ampak že od marca 2018 vodijo predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 51

  • 13:29 19. Februar 2020.

    dalj kot eno minuto ga ni mogoče poslušati, samo nakladanje

  • 11:43 19. Februar 2020.

    ŠariĆi ne bo brez dela: Išče se: https://www.deloglasnik.si/Zaposlitev/266608/Obdelovalec-lesa-mz/?gclid=CjwKCAiA1rPyBRAREiwA1UIy8EEVkygOksGv8XHtZevDF_sT0rE1FIjq6fLd2wOUEwfott8Vf2g4GBoCfAsQAvD_BwE

  • 11:28 19. Februar 2020.

    Upam, da temu pobalinu na sliku cimprej nekdo zbrise ta nasmeh iz ust. Tako se z državo ne dela. če …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.