Malice podražili obiskovalcem, sebi ne

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Hrana v parlamentarni restavraciji se je podražila za zunanje obiskovalce, za poslanke in poslance ne.
Oglej si celoten članek

Kosilo v državnem zboru se je s torkom podražilo, a ne za poslance in zaposlene v parlamentu, temveč le za zunanje obiskovalce, ki so v večji meri novinarji. Kosilo (glavna jed, solata in sladica oz. jogurt ali sadje) stane za poslance oziroma zaposlene v državnem zboru še naprej štiri evre v samopostrežnem in šest evrov v postrežnem delu, medtem ko morajo zunanji obiskovalci za enak obrok odšteti šest evrov v samopostrežnem in sedem evrov v postrežnem delu restavracije. Enolončnica z mesom za prve stane 2 oziroma 2,5 evra, za druge 2,9 oziroma 3,7 evra, cenejša brezmesna enolončnica pa 1,1 oz. 1,4 za zaposlene v državnem zboru in poslance ter 1,6 oz 2 evra za zunanje obiskovalce. Cene toplih napitkov in pijač so za obe skupini enake.

Nov cenik naložila inšpekcija

"Nov cenik v restavraciji državnega zbora je pripravljen skladno s pravilnikom o postopkih za izvrševanje proračuna, ki med drugim določa, da je v ceniku kalkulacija cene za opravljene storitve iz naslova lastne dejavnosti dvojna (za neposredne proračunske uporabnike ter druge uporabnike)," je pojasnila Karmen Uglešić, ki v parlamentu skrbi za odnose z javnostmi. Kot je dodala, je bil nov cenik pripravljen skladno z ukrepi urada za nadzor proračuna pri ministrstvu za finance, ki so bili določeni po opravljenih postopkih inšpekcijskega nadzora nad porabo sredstev državnega proračuna v obdobju od januarja do junija 2014 in se nanašajo na določanje cen za uporabnike restavracije državnega zbora.

Cene v restavraciji so se tudi do sedaj oblikovale skladno s pravili za oblikovanje cen lastne dejavnosti, s to razliko, da niso bile posebej določene še cene za druge uporabnike. Ker morajo skladno s pravilnikom hišnega reda v državnem zboru "vse osebe med zadrževanjem v prostorih stavbe nositi na vidnem mestu identifikacijsko kartico", zaposleni v restavraciji vedo, komu zaračunati nižjo in komu višjo ceno. Zaposlenim se ni potrebno posebej izkazovati.

"Hrana ni subvencionirana"

Uglešićeva poudarja, da poslanke in poslanci ter zaposleni v državnem zboru nimajo subvencioniranih kosil, ampak državni zbor, ki izvaja gostinsko storitev kot lastno dejavnost, oblikuje cenik skladno z že omenjenim pravilnikom. Prihodki lastne dejavnosti (torej prihodki restavracije) so namenski prihodki proračuna, ki se lahko namenijo samo za pokrivanje določenih odhodkov iz naslova lastne dejavnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 11:03 14. Marec 2015.

    Odraz pohlepa in lopovščine se mora videti na delovnem mestu.

  • Važn da so elitni še bolj elitni ..neelitni pa še manj elitni... Temu se v politikanskem jeziku reče napredek.

  • 17:44 13. Marec 2015.

    Ti prehladeti si z svojim delom še kozarca vode ne zaslužijo, kaj šele malice, kosila.... Pa saj ni čudno, saj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.