Malo delo: svetniki zavrnili referendum

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Državni svetniki so zavrnili predlog za zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu.
Oglej si celoten članek

Predlog za zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma je zavrnilo 18 svetnikov, sedem pa jih je bilo za. Za potrditev zahteve bi bila potrebna absolutna večina, tj. 21 glasov svetnikov.

Prvopodpisanemu pod pobudo Dušanu Semoliču je žal, minister za delo Ivan Svetlik pa meni, da je zmagal zdrav razum. Zakon kljub temu verjetno čaka referendum.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je razočarana nad odločitvijo državnih svetnikov, ki danes niso izglasovali zahteve za razpis referenduma o zakonu o malem delu. ŠOS tako že pripravlja načrt akcij za zbiranje 40.000 podpisov, potrebnih za razpis zakonodajnega referenduma. Odločitev DS obžalujejo tudi v Stranki mladih - zeleni Evrope.

Po današnji odločitvi je po Semoličevih besedah sedaj na potezi predsednik DZ. Na podlagi pobude, podprte z več kot 10.000 podpisov, ki so jo ob pomoči sindikatov vložili študenti, mora namreč v skladu z zakonodajo postaviti rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma. Semolič upa, da jim bo podpise uspelo zbrati.

Svetlik pa je po glasovanju v DS dejal, da je referendum odvisen od tega, ali bodo predlagatelji uspeli zbrati 40.000 podpisov za razpis referenduma. Verjame sicer, da so študentje in sindikati podpise sposobni zbrati, vendar se referenduma ne boji. "Odvisno pa je, kako prepričljive argumente imajo predlagatelji in jaz verjamem, da imamo mi prepričljivejše," je dejal Svetlik.

Ni veta na zakon o interventnih ukrepih
Svetniki prav tako niso izglasovali odložilnega veta na zakon o interventnih ukrepih. Za je namreč glasovalo 12 svetnikov, proti pa jih je bilo 15. Naj ne glasujejo za veto, je svetnike pozval tudi predsednik vlade Borut Pahor.

Kot je v imenu predlagateljev dejal prvopodpisani Bojan Kekec, se z interventnimi ukrepi nesorazmerno obremenjuje že tako najbolj ogrožene in najnižje sloje prebivalstva. Prizadete so mlade družine z več otroki. Nerazumljivo pa je tudi zmanjševanje investicijskih sredstev občinam, je navedel Kekec.

Predsednik vlade Borut Pahor je svetnike pozval, naj veto zavrnejo. Poudaril je, da Slovenija sodeluje v mehanizmu pomoči, saj je za nas, enako kot za druge, zlasti manjše države evroobmočja preživetje evra življenjsko pomembno.

Očitek, "da pomagamo drugim, sebi pa odtegujemo", po premierjevih besedah ni utemeljen. "Slovenska vlada nima ničesar bolj pred očmi kot skrb za blaginjo naših ljudi, in ker smo v skupni EU, tudi za skupno blaginjo, ker je očitno, da je eno povezano z drugim," je poudaril Pahor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.