"Manjka četrt tožilstva"

Foto: Žurnal24 (Foto: Nino Verdnik)
Iz ponedeljkove tiskane izdaje štajerskega Žurnala24: Drago Šketa. Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru.
Oglej si celoten članek

Tožilcev primanjkuje po vseh tožilstvih v Sloveniji. Koliko vas primanjkuje v Mariboru?
Sistematiziranih imamo 21 delovnih mest okrožnih državnih tožilcev. Skupaj z menoj kot vodjo pa nas trenutno dela samo 15. Manjka torej kar četrtina tožilstva. Samo letos jih je odšlo pet.

Vodja dva meseca
Drago Šketa.
Septembra je začasno prevzel vodenje mariborskega tožilstva, od 25. oktobra je tudi uradno zasidran na tem delovnem mestu. Predtem je bil dve leti namestnik vodje. V tožilskih vodah je od leta 1998. “Prepričala me je narava dela. Tožilec ima namreč večjo fleksibilnost, saj lahko določena ravnanja tudi prepreči. Imamo pa tudi širši razpon dela od predkazenskega in kazenskega postopka do pritožbe,” pojasni prvi mož mariborskih tožilcev.

Zakaj so odšli?
Upokojitev.

Zakaj pa jih ne zaposlite?
Ker ni zanimanja. Imeli smo že en razpis za dva tožilca, pa se nihče ni prijavil. Morda bosta kmalu ponovitev tega razpisa in razpis za pomočnika vodje tožilstva. Vseeno nam pa potem manjkajo še trije tožilci.

Kje so razlogi, da ni prijav?
Verjetno jih je več. Od tega, da naše delo za posameznike ni zanimivo, za nekatere pa je naše delo tudi preveč izpostavljeno, kar so interesenti na razgovorih tudi povedali.

Kako mislite izpostavljeno?

Mislim, predvsem krogu obdolženim.

Je prisoten tudi strah?
Zagotovo. Tudi zaradi narave dela je zato začetni izhodiščni položaj tožilcev nekoliko višji. Pomočniki začnejo pri 42. ali 43. plačni razredu.

Lani ste na tožilstvu v Mariboru prejeli okrog 5.400 ovadb.
Imamo precejšen pripad ovadb na posameznega tožilca. Izračunajte si. Nas je 15. Število ovadb se je v zadnjem času precej povečalo. Nedvomno bo letos večje kot predlani, verjetno pa bomo presegli tudi število lanskih ovadb, ki je bilo rekordno. Smo kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni, sploh glede na trenuten pripad zahtev. Ampak smo pa mariborski tožilci lani dosegli kar 84 odstotkov obsodilnih sodb glede na vse sodbe zoper polnoletne osebe.

Smo kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni. Novih tožilcev primanjkuje, tudi zato ker je pravnike strah opravljati naše delo.
 

Iz poročila o delu državnih tožilstev za lani je razvidno, da ste zavrgli 45 odstotkov ovadb zoper polnoletne osebe in kar 68 odstotkov ovadb proti pravnim osebam. To je veliko. Ali ljudje vlagajo ovadbe tudi morebiti zaradi maščevanja določenemu človeku?
Zavržene ovadbe so predvsem posledica umikov oškodovancev v zvezi s predlaganimi delikti v postopkih, ko odloča o njihovi vsebini tožilec, in pa tudi uspešnega alternativnega reševanja zadev (odložen pregon in podobno). Pri pravnih osebah pa gre za posledico uvedenih stečajnih postopkov zoper pravne osebe, ki so prenehale obstajati, zato so v teh primerih obtožene samo fizične odgovorne osebe pravnih oseb.

Ne moreva mimo zadeve Satex. Je zadeva že zastarala?

Sodišče je zadevo prekinilo in sklepa o zastaranju ni.

Drago Šketa še vsaj enkrat na teden obleče tožilsko kuto. Njegovi tožilci pokrivajo sodišča v Mariboru, Lenartu in Slovenski Bistrici; od preiskave do okrožnih in okrajnih kazenskih zadev. “To je okrog 200 tisoč prebivalcev,” poudari Šketa.

Kaj se dogaja glede umora v masažnem salonu v središču Maribora?
Zoper osumljenega je bila vložena zahteva za preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora iz morilske sle ali iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, oziroma iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Preiskava še poteka, osumljeni je v priporu.

Precej je Mariborčane razburila tudi utopitev prvošolčka februarja v Pristanu. Kako daleč je zadeva na tožilstvu?
Pristojna državna tožilka je vložila zahtevo za opravo preiskave zoper tri fizične osebe in eno odgovorno fizično osebo javnega zavoda, in sicer zoper dve osebi zaradi suma storitve povzročitve smrti iz malomarnosti ter dve osebi zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Sklepa o opravi preiskave od Okrožnega sodišča v Mariboru še nismo prejeli.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.