Mankoč: Na Kitajskem je možno vse

Pričakovanja slovenskih plavalcev pred poletnimi olimpijskimi igrami so visoka. Sara Isakovič si želi nove osebne rekorde, selektor Vladimir Čermak pa upa, da seznam potnikov še ni dokončen.
Oglej si celoten članek

Olimpijski komite Slovenije je na olimpijskem klubu v Ljubljani predstavil del plavalne in jadralske reprezentance, ki bo nastopila na olimpijskih igrah v Pekingu. Pričakovanja v obeh taborih so visoka. V plavanju so si nastop v Pekingu do zdaj zagotovili Sara Isakovič, Anja Klinar, Luka Turk (vsi Žito Gorenjka Radovljica), Peter Mankoč, Jernej Godec (oba Ilirija Ljubljana), Matjaž Markič (Koper) in Anja Čarman (Merit Triglav Kranj). "Upam, da se jim bo pridružil še kdo. Slovensko normo izpolnjuje tudi Emil Tahirovič, a mednarodna pravila zahtevajo, da ima izpolnjeno mednarodno normo A, saj z Matjažem Markičem nastopata v isti disciplini. Morda je nastopu v prsnem slogu blizu tudi Ravenčan Damir Dugonjič, ki je pokazal dobro pripravljenost na tekmah v ZDA, a bomo to videli. V podobnem položaju je tudi Nina Sovinek, ki se ji podvajajo discipline z Isakovičevo. Vsekakor pričakujem, da bo še komu uspelo odpotovati na Kitajsko," je prepričan selektor Vladimir Čermak.

Optimistični kot selektor so tudi plavalci. Peter Mankoč bo na olimpijskih igrah nastopil že četrtič: "Najprej me čaka nastop na drugi najpomembnejši tekmi letos, na svetovnem prvenstvu v Manchestru. V Pekingu bo moja glavna disciplina nastop na 100 m delfin. Trenutno sem v tej disciplini šesti na svetu in do Pekinga me bo morda še kdo prehitel. Na Kitajskem pa je možno vse. Hitrejša sta oba Američana, med tretjim in 12. mestom pa bosta verjetno odločali dve desetinki sekunde," pravi Mankoč. Bolj v skrbeh je njegov trener Dimitrij Mancevič, ki v zadnjem času precej premišljuje o novi plavalni opremi, saj svetovni rekordi kažejo, da je prinesla časovni napredek. "Plavanje je v vzponu in še vedno vsako leto pade 20 do 25 svetovnih rekordov. Po izračunih strokovnjakov naj bi se to nadaljevalo še naslednjih 45 let, saj plavanje še ni doseglo maksimuma. Letos je bila ta številka z novo opremo praktično že dosežena. Prihodnji teden bo na SP prav zato potekala razprava o tej opremi. Rekordi seveda zagotavljajo publiko, publiciteto in sponzorje, a upam, da bo nova oprema na igrah na voljo prav vsem nastopajočim."
Iger se seveda veseli tudi Sara Isakovič, ki ima v teh dneh kopico medijskih obveznosti. "Večine se udeležim z velikim veseljem, moram pa priznati, da je kar malo naporno." O olimpijskih igrah pa: "Prvič sem nastopila pred štirimi leti in tokrat bo odgovornost seveda veliko večja. Vsak športnik ima svoje cilje, tudi sama jih imam, v osnovi pa bom zadovoljna z novimi osebnimi rekordi in napredkom. Če mi bo to uspelo, se bom zanesljivo uvrstila tudi vsaj v finale."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.