Mariborska občina radarjev ne bo plačala

Foto: MOM
Foto: MOM
Mariborska občina ne pristaja na plačilo sedmih milijonov evrov za postavitev radarjev.
Oglej si celoten članek

Mariborska občina je danes odgovorila podjetju Iskra Sistemi na njihov poziv za plačilo obveznosti po prekinjeni pogodbi za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa, ki je vključevala postavitev spornih radarjev. Kot je razbrati iz odgovora, občina ni sprejela ponujene cene sedem milijonov evrov, ampak predlaga, naj ceno določi tretja oseba.

Občina pripravljena plačati realno ceno opravljenih del

Na Mestni občini Maribor so 22. aprila prejeli dopis družbe Iskra Sistemi, v katerem ta zahteva sedem milijonov evrov za poplačilo prekinjene pogodbe za radarje. Kot so takrat povedali na občini, bodo dopis proučili in nanj odgovorili do predlaganega roka 15. maja.

To so danes, torej tik pred iztekom roka, tudi storili. Kot so zapisali na občini, je občina "pripravljena na sporazumno rešitev pravnih razmerij v zvezi s sklenjeno pogodbo o izvajanju javno-zasebnega partnerstva z dne 12. januarja 2012, pri čemer pa ne pristaja na rešitev razmerij na način, kot izhaja iz poziva družbe Iskra Sistemi".

"Mestna občina Maribor je podjetju Iskra Sistemi pripravljena poravnati terjatve v višini, ki bi ustrezala realni ceni opravljenih del, pri čemer predlaga, da realno ceno opravljenih del po predhodno navedenih finančnih poročilih ugotovi neodvisna (in med pogodbenima strankama sporazumno določena) organizacija," piše v sporočilu.

Sporne naj bi bile izračunane obresti

Kot so pojasnili na občini, v dopisu Iskre Sistemi ni navedeno in obrazloženo, od katerega zneska so obračunane obresti oziroma kaj predmetni znesek sploh predstavlja: "Mestna občina Maribor kot porabnica javnih sredstev in pravna oseba, zavezana spoštovanju zakona o javnih financah (ter vseh povezanih in relevantnih predpisov), na neobrazložen in neutemeljen znesek ne more pristati."

Na občini še izpostavljajo, da po podatkih, s katerimi razpolagajo, tako semaforski kot prekrškovni sistem nista produkta razvoja družbe Iskra Sistemi, temveč sta oba sistema že razvita produkta, kupljena in dostopna na trgu. Zato je občina pozvala družbo Iskra Sistemi, naj obrazloži in utemelji zahtevek iz naslova vložka v razvoj.

Uničeni radarji in protesti odnesli Kanglerja, radarji zdaj izklopljeni

Občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na njegov račun. Prve radarje so postavili sredi oktobra lani, a je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev po mestu uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Franca Kanglerja. Po izvolitvi novega župana Andreja Fištravca je podjetje Iskra Sistemi prekinilo pogodbo z občino in začelo groziti z večmilijonsko tožbo, Fištravec pa je dal sredi aprila radarje izklopiti.

Komisija za preprečevanje korupcije je v pogodbi zaznala znake korupcije in s pomočjo državnega pravobranilstva na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila tožbo za ugotovitev ničnosti pogodbe. Z zadevo se ukvarja tudi računsko sodišče, katerega mnenje še ni javno. Župan Fištravec je na seji mestnega sveta na začetku tega tedna namignil, da mnenje računskega sodišča za občino ni ugodno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.