Marijin praznik, praznik upanja

Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje Foto: Boštjan Tacol Brezje vnebovzetje
Ob prazniku velikega šmarna so slovenski nadškofi in škofi poudarili, da je Marijin praznik praznik upanja. Opozorili so tudi na pomen osebne vere in družine.
Oglej si celoten članek

Ljubljanski metropolit in nadškof Anton Stres je med današnjo mašo na Brezjah poudaril, da ljudje v teh težkih in brezupnih časih potrebujejo vero in upanje v ljubezen Boga samega do vsakega posameznika. Marijin praznik verniki obhajajo zato, "da bi po njenem zgledu tudi mi kljub vsemu kamenju, oviram in prepadom ostali na njegovi in njeni poti, ki edina vodi v Življenje".

Opozoril je na ogroženost osebne vere. Po njegovih besedah si morajo kristjani prizadevati za "poštenje, zvestobo, dobroto, pravičnost, odpuščanje in ljubezen". Izpostavil je pomen spoštovanja dela in pravičnega plačila za opravljeno delo, prizadevanja za človekovo dostojanstvo in varstvo človeškega življenja. "Če nam nihče ne oporeka, da z dobrodelnimi dejavnostmi lajšamo najrazličnejše stiske svojih bratov in sester, nam ne more nihče oporekati, če si bomo prizadevali, da bi med nami ne bilo več pojavov in ravnanj, ki te stiske povzročajo," je dejal Stres.

Kot najpomembnejšo vrednoto je izpostavil družino. "Sveta družina je simbol in ideal družine, ki se je v stoletjih in tisočletjih izkazala za najboljšo osnovo narodnega obstoja in družbenega napredka, nenazadnje pa je družina tista domača Cerkev, ki je nenadomestljiva vzgojiteljica za osebno vero v Jezusa Kristusa," je povedal in ob tem dejal, da je v težkih časih še posebej pomembno, da imamo ideal in vzor jasno pred očmi.

"Zakon je upanje za prihodnost"

Pomen družine je izpostavil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf. "Dokler boste možje in žene združevali vaša življenja v zakramentu svetega zakona, je še upanje za našo prihodnost. Ko te volje ne bo več in boste živeli skupaj brez tega zakramenta, naša prihodnost ne bo več obetavna," je nagovoril zbrane. Poudaril je, da družina temelji na zakramentu svetega zakona, v katerem je potrebna zakonska zvestoba. Slednja je namreč pogoj za srečo v družini, za razvoj družbe in za svetost Cerkve.

Dotaknil se je tudi dogodkov v Angliji, kjer so na ulicah zavladali neredi in nasilje. "Intelektualci, kulturniki in tudi verski voditelji spoznavajo, da je vse to posledica propada družine. Starši niso sposobni vzgajati otrok. Iz neurejenih ali razbitih zakonov otroci bežijo na ceste in v kriminal," je ob tem dejal škof. Ozrl se je tudi na razmere v murskosoboški škofiji, kjer se po njegovih besedah zmanjšuje število krščanskih zakonov, saj kar 50 odstotkov staršev živi v izvenzakonski skupnosti. Kar pomeni, "da vera nima vpliva na odločitve pri sklepanju zakona in ustvarjanju družine".

"Človeka je treba iztrgati iz apatičnosti"

Mariborski nadškof Marjan Turnšek je v svojem nagovoru dejal, da je "prva naloga kristjana v sekularizirani družbi, da prebudi človeka za skrivnost in tragičnost njegovega življenja hkrati, da ga iztrga apatičnosti ter ga usmeri v njegov smisel in mu pomaga predokusiti neizmernost njegove možne večnosti". Tudi on se je spomnil na nedavne dogodke na Norveškem in v Veliki Britaniji. Ob današnjem prazniku upanja se kaže pot rešitve, ki je v "v sprejetju in spoštovanju nedotakljivosti dostojanstva človeškega življenja v vseh oblikah in na vseh stopnjah".

Zmanjkuje časa za sočloveka

Celjski škof Stanislav Lipovšek pa je opozoril na težave v domovih, kjer ni več časa "za molitev, za nedeljsko mašo, pa tudi drug za drugega ne". "Duhovna, verska in tudi socialna kriza se kaže v rastočem številu izvenzakonskih skupnosti, zmanjkuje pa tudi moči in poguma za zvesto in trajno zakonsko skupnost, ki jo navdihuje in ji življenjsko moč in duhovni polet daje zakrament svetega zakona," je dejal.

"Družinske vrednote je treba braniti"

Koprski škof Metod Pirih je kot prednostno nalogo škofije izpostavil, da bi čim več njenih članov imelo trdno, globoko in osebno vero. "Naša največja skrb niso zunanje okoliščine, gospodarska kriza in neugodne družbene razmere. Tudi ne težave z osebjem in strukturami, naša prva skrb in naloga je ustvariti pogoje in ponuditi ljudem možnosti, da se osebno srečajo s Kristusom. In prav temu hočemo v naslednjih letih po škofijah in župnijah posvetiti posebno skrb."

Negovati je treba tudi družinske vrednote, saj te pripomorejo "k boljšemu skupnemu dobremu, predvsem pa omogočajo otrokom in mladostnikom najbolj primerno okolje za zdravo vzgojo in odraščanje ter zorenje v zdrave osebnosti". Prav zaradi tega "čutimo dolžnost, da jih z vsemi demokratičnimi sredstvi, tudi referendumom, zagovarjamo, branimo in strpno ter argumentirano uveljavljamo, ne da bi drugače misleče omejevali pri isti pravici," je pojasnil Pirih.

Slovesnosti ves dan

Tradicionalno najbolj obiskana slovesnost se je odvila na Brezjah, kjer je mašo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Popoldne bo praznično mašo v Lescah vodil kardinal Franc Rode. Ljubljanski pomožno škof Anton Jamnik pa je te dni v Indiji, kjer bo maševal v tamkajšnjem največjem romarskem središču ob grobu apostola Tomaža.

Marijinemu vnebovzetju so posvečene številne cerkve pri nas in po svetu, Marijini prazniki pa so med slovenskimi verniki še posebej priljubljeni. Kot je dejal Rode, verniki v njej posvečena svetišča romajo "s prošnjo in zaupanjem, po novo moč in trdnost za preizkušnje in napore, s katerimi je zaznamovano človeško bivanje". Meni, da je največji Marijin praznik za Slovenca, ki je pogosto nagnjen k otožnosti in pesimizmu, praznik veselja in zmagoslavnega upanja.

15. avgust je praznik, ki je v Sloveniji tudi dela prost dan. Pravoslavni kristjani bodo Marijino vnebovzetje zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 28. avgusta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 00:00 16. Avgust 2011.

    Cerkev in politika naj kar ostaneta ločeni.......... ZELO ZELO LOČENI

  • 22:30 15. Avgust 2011.

    ...kaj pa ta pajac ve o družini??? je poročen, ima otroke, hodi v službo, plačuje položnice...kaj ti veš???? tiho bodi, …

  • 20:11 15. Avgust 2011.

    bravo Križar!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.