Marsu grozi asteroid

Foto: Žurnal24
Proti Marsu drvi asteroid, ki znanstvenikom povzroča skrbi, saj so možnosti, da trči v Mars, zelo visoke.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki so novembra odkrili asteroid, ki drvi proti Marsu. Asteroid, ki so ga poimenovali 2007WD5, je po velikosti podoben tistemu, ki je leta 1908 padel na odmaknjeno območje v osrednji Sibiriji in katerega moč je bila enaka atomski bombi z energijsko močjo petnajst megaton.

"Vemo, da bo letel mimo Marsa in najverjetneje ga bo zgrešil, vendar možnost trka obstaja," je dejal Steve Chesley, sodelavec pri Nasinem programu Near Earth Object Program. Če bo do trka prišlo, bo asteroid Mars zadel nekje ob ekvatorju. Asteroid, ki se približuje Marsu s hitrostjo 12,87 kilometra na sekundo, bi lahko naredil krater velikosti kraterja v Arizoni.

Robot Oportunity, ki raziskuje površje Marsa že od leta 2004, naj ne bi bil v nevarnosti. Astronomi z vznemirjenjem pričakujejo, kaj se bo zgodilo konec januarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.