Masaker divjadi z modrimi odsevniki uspeli zmanjšati za polovico

Foto: Nemška policija
Foto: Nemška policija
V Sloveniji je vsak dan v prometnih nesrečah udeleženih od 15 do 20 osebkov divjadi. A rezultati poskusnega projekta Direkcije za infrastrukturo kažejo, da bi se lahko številka že kmalu prepolovila.
Oglej si celoten članek

Letos poleti se je državna direkcija za infrastrukturo vendarle zganila in na 23 kritičnih točkah namestila 1.586 modrih odsevnikov, ki zmanjšujejo število prometnih nesreč, kjer je udeležena divjad. Pristojni so pri objavi zaključkov še previdni, a vseeno pa izpostavljajo, da preliminarni rezultati nakazujejo, da so modri odsevniki lahko "učinkovit ukrep za zmanjšanje števila trkov vozil s parkljarji".

Statistika prvega tromesečja navdušujoča

V primerjavi s štiriletnim povprečjem med leti 2012 in 2015, je bilo po namestitvi modrih odsevnikov na vseh odsekih skupaj v avgustu 2016 registriranih za skoraj 50 odstotkov manj povoženih parkljarjev, manj povoženih osebkov pa je bilo tudi v primerjavi z vsakim posameznim letom iz obdobja med letoma 2012 in 2015 (med 30 odstotkov in 65 odstotkov).

O podobnih rezultatih so sicer poročali že blejski lovci, ki so odsevnike samoiniciativno namestili na petih odsekih že pred več kot dvema letoma. Tudi oni niso zabeležili 73-odstotnega zmanjšanja število trkov, kot obljubljajo nemški proizvajalci modrih odsevnikov, a sogovornik z lovske družine je ocenil, da se je število trkov zmanjšalo za polovico.

Spodbudna statistika pa je tudi dober obet za širitev modrih odsevnikov. Z direkcije so nam namreč sporočili, da tudi v letu 2017 načrtujejo opremljanje dodatnih odsekov, na katerih je zaznano večje število povozov divjadi z različnimi vrstami odvračal. 

Sodelovanje z lovci za hitrejši odziv

Poleg tega pa bo direkcija prav jutri z Lovsko zvezo Slovenije podpisala dogovor o sodelovanju. Napovedujejo, da bodo s posebno aplikacijo za natančno beleženje lokacij trkov vozil z večjimi vrstami prostoživečih živali poskrbeli za hitrejši odziv. "Tako bomo imeli takojšnje podatke o lokacijah povozov, na osnovi katerih bomo lahko v zelo kratkem času namestili ustrezna odvračala in tako zavarovali tako udeležence v cestnem prometu kot prostoživečo divjad," še navajajo na direkciji.

A ob temLovska zveza Slovenije, ki je na trke z divjadjo opozorila na novinarski konferenci, jasno opozarja, da morajo kljub vsem izvedenim ukrepom k zmanjšanju števila povožene divjadi več prispevati tudi vozniki sami, ki so dolžni upoštevati prometno signalizacijo, hkrati pa se morajo zavedati, da se lahko živali na cesti pojavijo kjerkoli, tudi tam, kjer znakov za nevarnost ni.


barbara.erzen@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 13:36 15. December 2016.

    no sej lahko se pa slovenci izselimo, pa bo tukaj živalski vrt z vso biotsko pestrostjo, ... sredi evrope živalski …

  • 13:32 15. December 2016.

    ti maresem!<br />takšen model, ki se tako izraža, nima tukaj kaj iskat, administrator naj ti da večni ban

  • h3o
    21:19 14. December 2016.

    to je zato, ker slovenci gradijo bajte sredi gozdov. Najprej bajta, potem pot, potem ob poti nove bajte in nastane …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.