Maske v šoli da ali ne? Tako je pri nas in tako v tujini!

Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole Foto: Saša Despot prvi dan šole
Nemški šolarji in šolarke so pouk pričeli že pretekli mesec, Hrvati in Grki ga bodo šele v ponedeljek.
Oglej si celoten članek

V večini evropskih držav se je pouk zaradi epidemiološke situacije že začel z določenimi omejitvami, ponekod, denimo na Hrvaškem, pa bodo morali šolarji na začetek novega šolskega leta počakati še en teden. 

V Sloveniji se je pouk začel po t. i. modelu B, kar pomeni, da se v šolske klopi vračajo vsi šolarji, a ob posebnih zaščitnih ukrepih, z omejitvami zbiranja in gibanja po šoli. Učenci, starejši od 12 let morajo v zaprtih skupnih prostorih nositi maske, za mlajše pa so le te samo priporočene.

xxx

Foto: Saša Despot prvi dan šole

Covid-19 NIJZ šolam tik pred zdajci poslal nova pravila

Tako kot slovenski šolarji in šolarke se v šolske klopi danes vračajo denimo tudi v Belgiji in Franciji. Pri slednjih velja, da so maske obvezne za otroke nad 11 let, morajo pa jih nositi tako v zaprtih prostorih kot na prostem. 

Nemški šolarji in šolarke so se v šole vrnili že pretekli mesec, medtem ko Grki, tako kot Hrvati pouk pričenjajo prihodnji ponedeljek. Pri njih denimo velja omejitev, da je lahko v razredu največ 25 učencev. 

Foto: Saša Despot prvi dan šole

Šola To na prvi šolski dan šolarjem in učiteljem sporoča ministrica

V Angliji in Walesu, kjer se pouk začenja ta teden, je najprej veljalo, da maske v šolah ne bodo obvezne, a je vlada odločitev spremenila in maske so obvezne za učence od 11 leta naprej v zaprtih skupnih prostorih. 

Španske oblasti medtem vztrajajo, da morajo maske nositi učenci nad šestim letom starosti ter si najmanj pet krat na dan umiti roke. Otroci morajo vzdrževati varnostno razdaljo 1,5 metra. 

Foto: Saša Despot prvi dan šole

Slovenija Uradno: Pouk v šolah bo letos potekal po modelu B. Kaj to pomeni?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:50 3. September 2020.

    a ne vidis da majo dvojna merila in nas vlecejo za nos, laznivci

  • 12:56 1. September 2020.

    Naj mi Krek razloži zakaj morajo otroci nositi maske v šolah ,izven šole pa ne ,čeprav se družijo enako kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.