Mati in hči dve uri v objemu

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Koroška deklica. Po letu in pol vrnjena mami. Pomagajo jim psihologi. Policija sumi, da je vpletenih še več.
Oglej si celoten članek

Čustva. “Tja smo šli v velikem strahu, da deklica matere ne bo več poznala, do nje ničesar čutila. Ko smo prispeli, sta si mati in hči planili v objem in si dve uri objeti razlagali, kako sta se pogrešali. Bilo je preprosto neverjetno.” S temi besedami odvetnica mame koroške deklice Irma Pavlinič Krebs opisuje čustveno srečanje matere s hčerko, ki je ni videla leto in pol. Policija medtem zatrjuje, da preiskava ni končana in da bodo stvari prišli do dna.

Deklica: Nočem več iti

Po besedah Pavlinič Krebsove je mater na srečanje pripravila psihologinja, ki je bila z njima ves dan. “Ko smo prispeli v Mežico, je deklica dolgo zalivala rože. Bilo je lepo, a bo trajalo veliko časa, da se ob pomoči strokovnjakov spet vključi v družbo,” prvi dan deklice pri mami opisuje Pavlinič Krebsova. Petletna deklica naj bi po njenih besedah mami zaupala, da noče iti več nikamor. “V izolaciji je bila leto in pol. Ta hip ne razmišljamo o nadaljnjih ukrepih, le o tem, da se počuti dobro,” dodaja.

Stiki z očetom nadzorovani

Deklici naj bi omogočili tudi nadzorovan stik z očetom. “V prihodnje se bomo vključevali po potrebi,” pravi direktorica Centra za socialno delo Ravne na Koroškem Sonja Tiršek in nadaljuje: “Če nas bo mama oziroma otrok potreboval, bomo sodelovali, sicer pa ne bomo.” Upa, da je deklica “čim manj prizadeta in da se bo čim prej vživela v novo okolje”, otroška psihologinja Lea Beznik pa pravi, da “lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da so te nesrečne okoliščine vplivale na otroka. V kolikšni meri in kakšne bodo posledice, bo pokazal čas.”

Babici so dajali denar

Deklico je policija sicer našla v Ljubljani, a Marjan Fank z generalne policijske uprave priznava, da “kraj, kjer so jo našli, ni bil kraj, kjer je deklica prebivala”. Od lanskega marca naj bi jo osumljenci skrivali na več lokacijah tako v Sloveniji kot tujini. Dlje časa naj bi bila skupaj z babico po očetovi strani v Avstriji. Po besedah policije so jo osumljenci ves čas oskrbovali z vsemi potrebnimi sredstvi, tudi denarjem. V kakšnih razmerah je deklica prebivala, policisti niso želeli razkriti.

Brez stikov

Babica z drugimi člani družine ni imela neposrednega stika. Jože Senica s Policijske uprave Celje pojasnjuje, da je “komunikacija o stanju deklice potekala le prek določenih ljudi”. Deklico je policistom predala babica, a je pri tem niso aretirali. Vsi osumljenci in dekličin oče so sicer na prostosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:47 30. Marec 2012.

    Če bi policija 1% energije, ki jo zdaj vlaga v preganjanje Munca&co, vložila v dejansko preiskavo o zlorabi deklice, pa …

  • 10:57 30. Marec 2012.

    POZABILI STE OPISATI KAKO SE JE PA DEKLICA RAZVESELILA DEDKA ?

  • 09:42 30. Marec 2012.

    ENOSTAVNO VAM NE MOREM VERJETI, PA SE TRUDIM, DA BI VAM VERJEL, PA NE GRE.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.