MDS na pomoč pri odkupu odbveznic

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mednarodni denarni sklad (MDS) želi sodelovati pri "oblikovanju in nadzoru" najnovejšega načrta Evropske centralne banke (ECB) o odkupu državnih obveznic držav v težavah.
Oglej si celoten članek

"Želimo pomagati, vedno smo pripravljeni odgovoriti na potrebe članic," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejala direktorica MDS Christine Lagarde ob koncu vrha Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja v ruskem Vladivostoku. "Ob vključitvi si seveda želimo sodelovati tako pri oblikovanju kot pri nadzoru programov. Nadzora si ne posebej želimo, če ne bomo aktivno sodelovali pri oblikovanju," je pojasnila.

ECB je v četrtek sklenila, da pod strogimi pogoji in v primeru potrebe na sekundarnem trgu neomejeno odkupuje državne obveznice držav v težavah, kar je med drugim olajšalo pritisk trgov na Španijo in Italijo.

Ob dodatni pomoči brez novih pogojev

Evropski komisar za gospodarstvo Olli Rehn je medtem v današnjem pogovoru za italijanski časnik Il Sole 24 Ore dejal, da Rimu ali Madridu ne bi bilo treba obljubiti dodatnih proračunskih rezov ali gospodarskih reform, če bi zaprosila za dodatno pomoč. "Glede tega je veliko zmede. Če bo komisija dobila prošnjo za pomoč, bi morala zadevna država podpisati memorandum o soglasju v skladu z obstoječimi priporočili," je pojasnil. "V tem smislu ne bi bilo nobenih novih pogojev," je dodal Rehn.

Je pa povedal, da bi memorandum državo, ki bi zaprosila za pomoč, obvezal k "natančni časovnici" uresničevanja reform, ki jih pričakuje EU, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:50 9. September 2012.

    Ne samo MDS ne! Ta je v službi Amerike in dela tako kot oni diktirajo. Diktirajo pa tako da je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.