Med bolniško lahko tudi potujemo

Foto: Žurnal24 "Upam, da bo okrožnica dosegla vse zdravnike, ki odločajo o kroničnih bolnikih,"
Bolniški dopust. Če zdravstveno stanje ne zahteva mirovanja, bodo bolniki lahko zdoma.
Oglej si celoten članek

Bolniški dopust.Zavarovanci, ki so bili zaradi bolezni zadržani z dela, so do zdaj menili, da smejo oditi z doma le, kadar grejo k zdravniku. Zdaj so navodila glede tega bolj jasna in celovita,” pravi Damjan Kos z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). ZZZS je zdravnikom poslal okrožnico s prenovljenimi navodili glede bolniških dopustov.

Dovoljenje, da bolnik med bolniškim dopustom zapusti dom ali odpotuje tudi iz kraja svojega bivanja, osebni zdravnik po novem zapiše v zdravstveni karton pacienta, odločitev pa sprejme glede na priporočila specialista ali glede na odločbo, ki jo izda ZZZS, kadar gre za bolniško odsotnost, daljšo od 30 dni.

ZZZS je pravila prenovil na pobudo združenja obolelih za rakom na dojki Europa Donna, veljajo pa za vse bolnike.

Odgovornost zdravnika
Odgovornost izbranega osebnega zdravnika bo dajati taka navodila, da pretirana potovanja bolniku ne bi škodovala,” meni Kos, ki pojasnjuje, da bodo lahko bolniki v določenih primerih med bolniškim dopustom potovali tudi v tujino.

Kazni za kršitelje
Zavarovanec, ki v zdravstvenem kartonu nima priporočila za gibanje in krši navodila svojega zdravnika, je lahko sankcioniran. “V primerjavi z drugimi državami so sankcije zelo mile ter ne omogočajo učinkovitega nadzora in preventivnega preprečevanja zlorab,” razlaga Kos. Bolnike, ki so z dela odsotni več kot 30 dni, na terenu nadzirajo trije nadzorniki.

Če zavarovanec brez dovoljenja osebnega zdravnika odpotuje v tujino ali iz kraja svojega stalnega bivališča, ZZZS zadrži izplačevanje nadomestila in ga znova izplača, ko so razlogi odpravljeni. Brez bolniškega nadomestila pa zavarovanec ostane, če nadzor ugotovi, da je med zadržanostjo z dela zaradi bolezni opravljal pridobitno dejavnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.