Med govorom predsednika vzkliki "Janša, Janša"

Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK Foto: mediaspeed Otvoritev EPK
V Mariboru uspešna otvoritev Evropske prestolnice kulture. Mesto povsem oživelo.
Oglej si celoten članek


Že pol ure pred uradnim slovesnim odprtjem prireditve Evropska prestolnica kulture (EPK)  je bil prostor pred odrom na Trgu Leona Štuklja praktično povsem zapolnjen. Zanimanje med ljudmi je bilo veliko, nadaljevalo se je tudi po koncu uradnega dela, ulice Maribora so bile polne kot sredi dneva. Na prireditev so prišli številni znani obrazi iz različnih sfer javnega življenja.

V protokolarnem delu so zbrane nagovorili častni pokrovitelj EPK, predsednik republike Danilo Türk. Maribor je označil kot evropsko in slovensko prestolnico kulture, kot mesto, od koder se kulturna sporočila širijo po vsej državi in po vsej Evropi. Nocojšnji večer pa je označili kot trenutek, s katerim Maribor stopa v novo fazo svojega razvoja. "Želimo si, da bi Evropska prestolnica kulture prinesla v Maribor in Slovenijo več optimizma, več dobre volje in več upanja, ki ga potrebujemo v teh časih," je med drugim dejal.

Govor na prireditvi s sloganom Zavrtimo skupaj človeka v sebi!
je imela tudi evropska komisarka za kulturo Andrula Vasiliu, ki je čestitala za odličen otvoritveni dogodek in izrazila prepričanje, da bo EPK v Maribor prinesla veliko novega, turistov in kulturnega dogajanja.

Zbrane sta nagovorila tudi  generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in mariborski župan Franc Kangler. Slednji je bil z otvoritvijo zelo zadovoljen, dejal je, da sprejema same čestitke povabljenih, ki jim je bila prireditev všeč. Dejal je, da se mu je po govoru odvalil kamen od srca, saj so pokazali, da je vse mogoče, Evropi pa sporočili, da Maribor misli resno in bo svoje poslanstvo tudi opravill.

Sledil je umetniški program z več kot 100 nastopajočimi, po laserskem šovu pa je večer zaključil koncert novomeške skupine Dan D.

Središče kulture

V prihodnjih 350 dneh se bo v Mariboru in partnerskih mestih zvrstilo več tisoč dogodkov s ciljem kulturnega in duhovnega preporoda regije.

Glavni odgovorni za program EPK Mitja Čander si je pri nizanju dogodkov na koledar med glavnimi cilji zadal reanimacijo mesta in njegovega prebivalstva. Program EPK obsega 412 projektov v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov, ki so razvrščeni v štiri programske sklope.

Umetniški vrhunci

Terminal 12 zajema umetniške vrhunce, Ključi mesta posege v prostor s ciljem reanimacije mestnega središča, Urbane brazde okoljske in socialne projekte, Življenje na dotik pa dogajanje na spletu. Poleg tega so še projekti mariborske univerze, projekti za ljudi s posebnimi potrebami ter različni mednarodni projekti, kot so Kulturne ambasade, ki so svoja vrata odprle že ob začetku otvoritvenega konca tedna EPK v petek.

Dogajanje se nadaljuje danes z različnimi dogodki, od odprtja Hiše arhitekture in postavitve skulpture Dragice Čadež v na novo vzpostavljenem Parku skulptur Univerze v Mariboru do predstavitve Živih dvorišč in prižiga svetlobnih napisov v okviru projekta Severni sij ter svetlobnega mestnega obzidja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 08:20 2. Maj 2012.

    dej čokolada mal se izobrazi in preberi še kaj drugega kot čvekarije

  • 11:33 18. April 2012.

    Ali zdaj še vedno vzklikajo Janša, Janša, ko bo pobral denar. Lahko je vzeti porodniške, otroške dodatke, socialno pomoč..... Kaj …

  • 23:49 15. Januar 2012.

    Kaj ne bodo , saj ste mesto kulture, jaz pa mislim , da je ta vaša Winer kultura izpuhtela in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.