Med petimi ponudniki najcenejši Kolektor Koling

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Na razpis za drugo fazo izgradnje ljubljanske urgence, kjer dela stojijo že štiri leta, je prispelo pet ponudb. Med najcenejšim in najdražjim ponudnikom je šest milijonov razlike.
Oglej si celoten članek

Na razpis za izgradnjo druge faze ljubljanske urgence je prispelo pet ponudb. Za posel se potegujejo IMP, Kolektor Koling, Strabag, SGP Pomgrad in Guerrato SPA. Najcenejšo ponudbo je oddal Kolektor Koling.

IMP za posel zahteva 18,63 milijona evrov (z DDV 22,73 milijona evrov), Kolektor Koling 17,83 milijona evrov (z DDV 21,76 milijona evrov). Strabag je oddal ponudbo za 19,63 milijona evrov (z DDV 23,94 milijona evrov), SGP Pomgrad 18,32 milijona evrov (z DDV 22,35 milijona evrov) in Guerrato SPA iz Italije 20,89 milijona evrov (z DDV 25,49 milijona evrov).

Zagotovljenih 22 milijonov evrov

Druga faza izgradnje ljubljanska urgenci vključuje gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela ter dobavo in montažo vgradne opreme na objektu urgence Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V. d. direktorice direktorata za zdravstveno ekonomiko Vlasta Kovačič Mežek je po odpiranju ponudb pojasnila, da najnižja ponudbena cena še ne pomeni, da bo ponudnik avtomatično izbran, saj mora izpolnjevati vse razpisne pogoje. Sicer pa so ponujene cene končne in se ne spreminjajo. Izjema so le morebitne ugotovljene računske napake.

V pritličju objekta diagnostično-terapevtskega centra (DTS) bo nov urgentni del, nov laboratorij za potrebe urgence in prometni terminal. Slednji se sedaj nahaja na Japljevi ulici, v okviru del iz tega razpisa pa ga bodo prestavili na Njegoševo ulico; razpis vključuje tudi vso komunalno infrastrukturo.

Bo šlo brez revizije?

S tem bo dokončana tretjina celotnega DTS, za kar naj bi bilo zagotovljenih 22 milijonov evrov. Sredstva za dokončanje ostalih dveh tretjin projekta, kar vključuje prenovo starega dela urgence, pa bo treba zagotoviti v naslednjih letih. 

Javni razpis za ta dela je bil sicer že objavljen lani, a so ga zaradi neprimerno pripravljene dokumentacije razveljavili.

Če ne bo zapletov oziroma revizij na razpis, bo postopek po predvidevanjih ministrice končan predvidoma v začetku januarja. Rok za izvedbo pa znaša 18 mesecev. Po pričakovanjih ministrice Milojke Kolar Celarc bo urgenca v celoti zaključena v roku dveh ali treh let.

Dela stojijo že od 2010

V UKC Ljubljana težko pričakujejo novo urgenco že vrsto let. Temeljni kamen za novo urgenco je bil položen leta 2007, v času ministrovanja Andreja Bručana. Sprva je bilo predvideno, da bo urgenca zgrajena do leta 2011. Z menjavanjem ministrov se je tudi spreminjal projekt in razpisi, ki so bili večkrat razveljavljeni, s tem pa se je tudi oddaljeval datum zaključka projekta. Zamiku je botrovalo tudi pomanjkanje sredstev za investicije v času gospodarske krize. Dela na ljubljanski urgenci stojijo že od leta 2010.

Izgradnjo nove urgence nestrpno čakajo tudi na travmatološkem oddelku, kjer po zaprtju opearcijskih dvoran opravljajo le nujne operacije. Na nenujne posege čaka že okoli 700 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 20:26 25. December 2014.

    ja in niti popravijo ne ali pa razložijo kaj s tem mislijo

  • 15:51 24. December 2014.

    Zmedel jih je DDV, ki so ga brez potrebe tlačili zraven. Če bi bili dobri v matematiki nebi šli na …

  • 15:05 24. December 2014.

    In potem pridejo aneksi na aneks..............................

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.