Medved Srečko izginil iz zavetišča

Foto: Fotosmedia medvedek Medo Foto: Fotosmedia medvedek Medo Foto: Fotosmedia medvedek Medo Foto: Fotosmedia medvedek Medo Foto: Žurnal24 Medo se obiskovalcev boji; v begu pred njimi se je že zaplezal na smreko, je pov Foto: Žurnal24 Medvedek bo kaj kmalu odbrundal v drugo evropsko državo. (Foto: Reuters)
Medved Srečko je izginil. Ponoči so vdrli v zavetišče na Muti in ga odpeljali v neznano.
Oglej si celoten članek

Foto: Andraž Sodja Logar "Da, res je. Na silo so vlomili, prerezali ograjo njegove ograde in ga odpeljali," nam je povedal Zlatko Golob, vodja zavetišča za prosto živeče živali na Muti.

Očitno je po Srečka nekdo prišel z vozilom. "Povsod so sledi, ki so jih že pregledali kriminalisti," pravi Golob. "In to ravno zdaj, ko smo Srečku praktično že zagotovili novo zatočišče. Prav jutri bi morali iz Nemčije priti k nam strokovnjaki, ki bi odločili, kam ga bodo odpeljali. Zdaj je bil ta postopek vračanja medvedka v okolje, ki bi bilo zanj primerno, znova prekinjen," je povedal Golob.

Kdo bi ga po njegovem lahko odpeljal? "Očitno nekdo, ki je medveda zelo dobro poznal, saj ga sicer ne bi mogel kar tako vzeti s seboj," je prepričan Golob. Špekulirati pa noče, storilca naj odkrijejo policisti.

"Za medvedka bo to zelo slabo zaradi ponovnih negotovih pogojev," je dodal Golob. "Že tako je bil travmatiziran od pretiranega vsiljevanja človeških lastnosti veliki zveri. Bolj ga dražiš, bolj ga spreminjaš, slabše je za njega, bolj je travmatiziran," je še pojasnil.

Srečko vreden tisočaka

Foto: Nino Verdnik Azil za divje živali Milena Trbulin s Policijske uprave (PU) Celje je pojasnila, da so jih o vlomu v zavetišče in izginotju živali obvestili nekaj po sedmi uri zjutraj. Trenutno preiskava poteka, kriminialisti so še vedno na kraju dogodka, je povedala. Kasneje je dodala, da kriminalisti še vedno intenzivno iščejo tatu, ki mu zaradi suma velike tatvine grozi kazen do pet let zapora.

Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije je zaradi tatvine oškodovano za okoli tisoč evrov, še dodajajo na PU Celje.

Logar: "Nič ne vem"

Poklicali smo tudi Matevža Logarja, h kateremu se je medvedek pred časom bojda zatekel in ki se je nato na različne načine boril, da bi ga obdržal na svoji kmetiji v Podvrhu v Poljanski dolini. "Ne, prvič slišim," nam je odgovoril, ko smo ga povprašali, ali je seznanjen z dejstvom, da je medved izginil iz zatočišča, za katerega je Logar prepričan, da je za bilo za medvedka zelo škodljivo. "Morda pa za izginotjem stoji kar sam Golob," je še navrgel, nato pa zaradi opravkov odložil slušalko.
Foto: Nino Verdnik Zlatko Golob Iz družbe človeka v osamo

Medvedek je bil na Muti od začetka junija, potem ko ga je pristojnim oblastem le uspelo najti in odpeljati z Logarjeve kmetije. Logar se namreč ni odzval na odločbo inšpektorata za okolje, da mora medveda, ki naj bi bil na kmetiji od aprila, nemudoma oddati v zavetišče. Policisti, veterinarji in inšpektorica medveda pri obisku kmetije sprva niso našli, saj naj bi ga Logar skril, ob ponovnem prihodu pa so medveda ujeli v bližini kmetije.

Prve dni v novem okolju je medved, ki se je pri Logarjevih dodobra navadil na ljudi in domače živali, očitno zelo pogrešal družbo. "Sprememba okolja je za medvedka izredno stresna. Redno se oglaša, saj išče kakršenkoli stik s človekom. Tega pri nas ni in tudi ne bo deležen," je takrat povedal Golob"Medved v obdobju odraščanja pridobiva na moči in lahko človeka kadarkoli poškoduje. Z živaljo bomo delali po metodi 'hands off' (brez stika)."

Inšpektorat za okolje in prostor je sicer zaradi dogodkov na kmetiji vložil kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi nezakonitega ravnanja z živaljo. Zanima ga, kako je medved sploh prišel v Podvrh. Meni, da od tam ne more izvirati in da je bil verjetno prepeljan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:06 22. Junij 2011.

    ma 100% ga je ukradu ta polanc en....mors vidt tak folk k sele pol dojames kasni debilani so...ce ga je …

  • d
    12:02 20. Junij 2011.

    Verjamem, da se človek hitro naveže na žival. Sploh na tako simpatičnega medvedka kot je Srečko. Ampak po drugi strani …

  • 12:02 20. Junij 2011.

    V začetku je bila zgodba o tem medvedku takšna,da je v glavnem večina sočustvovala s tem g.Logarjem.A vse bolj se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.