Meja, ki je razdelila Slovence

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijović) Foto: Žurnal24 null Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 danilo turk intervju zurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Boris Pahor Foto: Žurnal24 Foto: Saša Despot Milan Kučan, intervju Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Zares se zavzema za preprečitev zlorab nadomestil; to zakonodajo želijo približa Foto: Žurnal24 Pahorjeva vlada po mnenju EBRD ni storila dovolj za oživljanje gospodarstva. (Fo Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Minister Gregor Golobič po mnenju Izuma ni izpolnil obljube. Če ne bo sprememb, Foto: Žurnal24 Janša je vse obtožbe že zanikal. (Foto: Saša Despot) Foto: Žurnal24 SEJA, JELINČIČ Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Papež Benedikt XVI. (Foto: EPA) Foto: Žurnal24 Janez Janša Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
"Lep dan", eden izmed največjih uspehov slovenske zunanje politike ali pot k izgubi dostopa do odprtega morja in razprodaji slovenskega ozemlja? Arbitražni sporazum je v letu 2010 globoko razdvajal.
Oglej si celoten članek

Slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor sta arbitražni sporazum o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško sklenila novembra lani.

Nato sta morali obe državi sporazum ratificirati, pri čemer se je hitro zapletlo. Hrvaška je namreč napovedala ločeno enostransko izjavo, po kateri Slovenija ne bi imela teritorialnega dostopa do mednarodnih voda.

Novembra letos sta si državi le izmenjali diplomatski noti brez dodatnih izjav in s tem je bil končan postopek ratifikacije sporazuma. Pahor je dan izmenjave not označil za "lep dan".

Mnenja so se kresala, izjave so bile ostre. Več tu in v zavihku Galerija.

Od Poncija do Pilata po slovensko
Še hujši kot slovensko-hrvaški zapleti so bili zapleti znotraj Slovenije.

Prvič je ustavno sodišče odločalo o sporni vsebini točke 3a sporazuma. Presodili so, da neskladja z ustavo ni.

V aprilu smo bili priča ratifikaciji arbitražnega sporazuma v državnem zboru. V dvorani je bilo prisotnih le 48 poslancev (vsi so glasovali za), opozicijske SDS, SLS in SNS pa so glasovanje obstruirale.

"Ali ste za to, da se uveljavi zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 19. aprila 2010?"
referendumsko vprašanje

Vrhunec je razklanost politike, mnenjskih voditeljev in civilnih gibanj dosegla z oziroma tik pred referendumom. Za mišjo dlako so 6. junija zmago slavili podporniki arbitražnega sporazuma, "za" je na lističih obkrožilo 51,54 odstotka tistih, ki so glasovali.

Sodna pot arbitražnega sporazuma s tem še ni bila končana. Oktobra je znova romal na ustavno sodišče, ki je odločilo, da v neskladju z ustavo ni niti zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma.

Še mesec prej, torej septembra, je ustavno sodišče zavrglo zahtevo skupine opozicijskih poslancev iz SDS, SNS in SLS za zadržanje izvajanja arbitražnega sporazuma.

Hrvati niso nehali "nagajati"
Do trenutka, ko bomo končno vedeli, kje je meja med državama, bo preteklo še veliko vode. Postopki bodo začeli teči šele, ko bo Zagreb podpisal pristopno pogodbo z Evropsko unijo. To naj bi se zgodilo v drugi polovici leta 2011. Nato bo minilo še eno leto, preden bi lahko arbitražno sodišče začelo delovati, do njihove odločitve pa še vsaj dve leti. Za zdaj Slovenija intenzivno pripravlja svoj zagovor, nihče pa še ni imenoval arbitrov.

Odločitev arbitražnega sodišča je dokončna, kakšna bo, ne zna napovedati nihče.

Čeprav so se mejna razburjanja umirila, pa se provokacije nadaljujejo. V začetku decembra so tako Hrvati predstavili nov topografski zemljevid, na katerem je meja zarisana po sredini Piranskega zaliva.

Trdijo, da so zarisali mejo po črti, ki je izhodišče za pogajanje s Slovenijo. Ministrstvo za zunanje zadeve je napovedalo "ustrezen odziv", Marjan Podobnik, direktor Zavoda 25. junij, pa je tako risanje zemljevidov označil za "nadaljevanje politike izvršenih dejstev".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.