Merkur pod pričakovanji, a z dobičkom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Merkur tudi po potrditvi prisilne poravnave zaradi zaostrenih razmer na trgu ne dosega zastavljenih načrtov pri prodaji. Vendar je Merkur ob zmanjšanih stroških poslovanja in financiranja v skladu s pogoji poravnave julija posloval pozitivno s 70 tisoč evri čistega dobička.
Oglej si celoten članek

Prihodki od prodaje so v Merkurju julija znašali 19,8 milijona evrov, in sicer se je kljub dopustniškemu mesecu povečala prodaja končnim potrošnikom, nekoliko manjša pa je bila prodaja podjetjem.

"Zaradi težke situacije ter spremenjenih razmer na trgu ne dosegamo zastavljenih ciljev pri prodaji, vendar izpad razlike v ceni blažimo z nižjimi stroški poslovanja," je uprava Merkurja zapisala v danes objavljenem rednem poročilu na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

"Preživeli smo najhujše"

Poslovni izid je bil negativen v višini dobrega pol milijona evrov, vendar pa se je izboljšal neto izid iz financiranja, saj so se znižali finančni odhodki zaradi obračuna obresti po pogojih prisilne poravnave. Tako je Merkur dejansko posloval pozitivno s 70 tisoč evri čistega dobička.

"Glede na trenutno likvidnostno stanje lahko rečemo, da je Merkur uspel preživeti najhujše. Z uspešno zaključeno prisilno poravnavo stopamo v obdobje stabilizacije poslovanja in začenjamo razmišljati o možnostih za nadaljevanje rasti," so poudarili v upravi podjetja, katerega upniki so z veliko večino potrdili prisilno poravnavo, ki je bila tako sprejeta 15. julija.

V zakonskem roku se je en upnik pritožil na sklep o potrditvi prisilne poravnave, vendar je bila pritožba 8. avgusta umaknjena, zato je sklep 11. avgusta postal pravnomočen.

Podobno posloval Mersteel

Poročilo o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja je na spletni strani Ajpesa objavila tudi Merkurjeva hčerinska družba Mersteel. Poročilo se nanaša na junij, ko je Mersteel pri Gorenjski banki začel črpati 1,6 milijona evrov kredita za premoščanje likvidnostnih težav, ki jih je namenil nabavi novih zalog.

Junijski prihodki Mersteela sicer zaradi pozne odobritve posojila in splošnega slabega stanja na prodajnem trgu ne dosegajo planov.

"Kljub temu smo dosegli rezultat iz poslovanja, ki je blizu nivoju planiranega," je zagotovil direktor družbe Darko Gregorič. Mersteel je iz prodaje ustvaril 3,5 milijona evrov prihodkov in iz poslovanja zabeležil 75 tisoč evrov izgube, na podlagi drugih prihodkov pa je bil končni izid pozitiven v višini 20,5 milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.