Mešani odzivi na Šoltesovo nekandidaturo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Številni razočarani, da so na odločitev vplivale strankarske kalkulacije. Drugi prepričani, da gre le za promocijo njegove stranke.
Oglej si celoten članek

Premierka Alenka Bratušek Igorja Šoltesa nameravala predlagati za ministra za zdravje, ker je po njeni oceni kredibilen kandidat in ima podporo stroke. Kot je dejala po kolegiju, je imel tudi polno podporo PS.

In prav področje javnih naročil, ki so v tem trenutku v zdravstvu največji problem, Šoltes zagotovo pozna celo najbolje v državi, meni premierka. "Na žalost je za nekatere, tudi znotraj naše koalicije, še vedno bolj pomembno to, da si naš, kot pa to, da nekaj znaš," je dejala.

Bratuškova ni želela komentirati očitkov, da gre le za promocijo Šoltesa, ki ustanavlja stranko. Prav tako ni odgovarjala na vprašanja, kako sedaj naprej z iskanjem ministrov.

Botri so zadovoljni

"To je žalostno," pa je odločitev nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, da ne more sprejeti kandidature za ministra za zdravje, komentiral zdravnik Erik Brecelj.

Zdaj kirurg, ki je več let glasno opozarjal na težave v zdravstvu, pričakuje, da bodo ministra za zdravje postavili tisti "botri iz ozadja", ki so sesuli Šoltesovo kandidaturo.

Po njegovi oceni se je zdaj pokazalo, da prioriteta aktualne koalicije ni zdravstvo. Zato pričakuje, da bo vlada sporočila ljudem, da se bodo pravice v zdravstvu začele zmanjševati.

"Polna usta javnega zdravstva"

Razočaran je zlasti nad izjavami prvaka SD Igorja Lukšiča in to stranko na splošno: Čeprav "imajo polna usta" javno dostopnega zdravstva, je tak odnos po njegovih besedah "zaskrbljujoč in pelje v razpad sistema".

Brecelj je bil prepričan, da so v koaliciji "toliko odrasli" in da so zadeve zlasti zaradi preiskav korupcije v zdravstvu že tako daleč, da se bodo nehali igrati ter uničevati in izčrpavati zdravstvo. A očitno še ni tako, je dodal.

Lukšič: Treba je opozoriti, kje stojijo vejice in pike

Medtem ko sta predsednika DL in DeSUS, Gregor Virant in Karl Erjavec, Šoltesa ocenila kot primernega in dobrega kandidata, je prvak SD Igor Lukšič to možnost zaradi Šoltesove namere ustanovitve stranke označil za neokusno. Po kolegiju pri predsednici vlade je Lukšič v zvezi z odločitvijo Šoltesa dejal, da se v nič niso vtikali. "Ampak, ko pa gre za neko temeljno politično higieno, ko gre, če hočete, za slovnico političnega delovanja, tam je pa treba opozoriti, kje stojijo vejice in pike," je dodal.

Virant pa je povedal, da mu je žal, da Šoltes zaradi Lukšiča ne bo kandidat za ministra za zdravje. Po njegovem mnenju bi okrepil vladno ekipo, imel pa bi tudi podporo stroke. To je po njegovih besedah v tem trenutku zelo dragoceno. "Tukaj smo izgubili dobrega ministrskega kandidata zaradi čisto strankarskih kalkulacij," je dodal.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša, ki se je današnjega kolegija udeležil namesto Erjavca, pa je dejal, da Šoltes "še ni bil na volitvah in ni najbolj higienično, da bi na tak način prišel v vlado in si delal promocijo". Tudi Erjavec naj bi sicer pričakoval, da Šoltes, v primeru da bi postal minister, ne bi ustanavljal svoje stranke, a je Šoltes ostal odločen, da se temu ne bo odpovedal. Desus sicer še vedno vztraja, da stranka obdrži dva resorja v vladi.

Predsednik SD je po kolegiju poudaril, da se je treba držati formalnih okvirjev, po koalicijski pogodbi pa je DeSUS poklican, da išče ministra za zdravje. Če tega ne želijo, naj to formalno sporočijo premierki in koaliciji, je dodal.

Po Lukšičevem mnenju bo vsak možen kandidat prišel z določenim bremenom, a "ne more biti to predsednik strank ali izpostavljeni člani strank, ki na prejšnjih volitvah niso dobili podpore". Prvak SD sicer z iskanjem novih ministrov ne pričakuje težav, saj je po njegovem mnenju sposobnih ljudi, ki bi bili na to pripravljeni, "kolikor hočete", le motivirati jih je treba.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:38 20. Januar 2014.

    Edino pravilno, škoda da se dr..Brecelj meša v politiko, kot dober kirurg naj skrbi za paciente, za g. Šoltesa pa …

  • 14:06 20. Januar 2014.

    Vsakemu, ki vsaj malo razume politično sceno je jasno kaj je za bregom. PS bo na naslednjih volitvah dobila največ …

  • 14:05 20. Januar 2014.

    Brecelj s to izjavo pa mal presenečaš. Strici iz ozadja so ga potisnili v to da se "prijavi" za ministra. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.