Že od dopoldneva se levica poti na pogajanjih

Foto: Stranka LMŠ/Twitter Peterica sredinskih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca se danes v Kamniku sestaja na koalicijskih pogovorih z Levico.
Foto: Stranka LMŠ/Twitter Peterica sredinskih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca se danes v Kamniku sestaja na koalicijskih pogovorih z Levico.
Peterica sredinskih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca danes v Kamniku z Levico pretresa možnost sodelovanja v koaliciji.
Oglej si celoten članek

Pogajanja potekajo za zaprtimi vrati že več kot osem ure. Kako potekajo, nihče ne ve, a glede na dolžino se slišijo ocene, da so leve stranke na pogovorih konstruktivne.

Prvaki sredinskih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS skupaj sodelavci so nekaj pred 11. uro v Kamniku vnovič sedli za mizo s predstavniki Levice. Na koalicijskih pogovorih stranke preverjajo, ali lahko navkljub nekaterim nasprotnim stališčem dosežejo dogovor. Koordinator Levice Luka Mesec je že po prvem sestanku prejšnji teden namreč povedal, da je vsebinskih razhajanj kar nekaj. Ne strinjajo se z višanjem sredstev vojske, nadaljevanjem privatizacije. Umanjkal naj bi predvsem resen program za odpravo revščine, ni podnebnih ciljev, h katerim je Slovenija zavezana, koalicijska pogodba naj bi se tudi preveč podrejala zahtevam Nata.

Mesec pa je pred današnjimi pogovori povedal, da pričakujejo, da jim bodo popustili vsaj toliko, kot so NSi. "O izplenu pogajanj pa bomo lahko povedali več po koncu pogajanj oziroma jutri, ko bodo organi stran podali prvi odziv," je še pojasnil Mesec in povedal, da bi morali že danes priti do zelo jasnih zaključkov. Pričakuje, da bodo šli danes na sestanku "od primera do primera njihovih komentarjev na obstoječo koalicijsko pogodbo in videli, kje se da najti skupne točke".

Za sprejetje koalicijske pogodbe mora Levica izpeljati tudi notranji referendum, na katerem glasujejo vsi člani.

Koalicijske pogovore z Levico je peterica sredinskih strank začela v četrtek po tistem, ko je NSi zavrnila možnost vrnitve na pogajanja. Levica pri tem dopušča tudi scenarij po zgledu Portugalske, kjer bi v zameno za nekatere ključne projektne le podprla vlado Marjana Šarca, v njej pa ne bi sodelovala.

Optimistična Erjavec in Židan ...

Prvaka SD Dejan Židan in Desus Karl Erjavec sta bila pred začetkom sestanka optimistična in naklonjena sodelovanju z Levico. Erjavec je dejal, da morajo danes še razčistiti, kakšne so možnosti: ali vlada šestih strank ali morebitno projektno sodelovanje petih strank z Levico, ker je od tega odvisen nadaljnji postopek.

Tako Erjavec kot Židan sta izpostavljala pomembnost, da pridemo do vlade čim prej. Židan tako verjame v kompromis, ki bo "koristen za državljane". In če je za vse res cilj, "brez fige v žepu", da zaščitijo demokratične vrednote v Sloveniji, se bodo danes dogovorili marsikaj. Levica pa mora kot vse ostale stranke povedati, kaj ji je najbolj pomembno.

Drugi krog odprt do 10. avgusta ...

Drugi krog iskanja kandidata za mandatarja je odprt do 10. avgusta. Če je bilo v tem roku vloženih več predlogov, se glasuje o vsakem posebej, in sicer najprej o kandidatu predsednika republike, če ta ni izvoljen, pa še o drugih kandidatih po vrstnem redu vložitve predlogov. Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 06:46 30. Julij 2018.

    ni Mesec neumen,neumni ste vi kateri ste ga volili

  • 17:55 29. Julij 2018.

    Sestaviti vlado ne bo problem bo pa problem izpolnit vse zahteve strank,ki se podajajo v to vlado!! Vlado bo namreč …

  • 16:30 29. Julij 2018.

    Bravo levica! Nato je treba v prvi vrsti odjebat in Janšo je treba deportira nazaj na Kosovo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.