Mesić mora plačati Jorasu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sodba je zdaj pravnomočna. Zaradi razžalitve mora Jošku Jorasu nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić plačati dva tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Mesić je sicer že napovedal pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Zaradi "norčka v funkciji nekoga drugega"

Joras je novembra 2004 na okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo, v kateri je zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena zahteval plačilo odškodnine v višini današnjih 20.864,63 evra. Sodišče je nato presodilo, da mu mora Mesić plačati odškodnino v višini dva tisoč evrov.

Vzrok za tožbo so bile Mesićeve izjave iz avgusta 2004, ko je dejal, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega". Dejal je tudi, da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo". Če želi Joras "živeti v drugi državi", pa ga je pozval, "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti".

To je takrat še hrvaški predsednik dejal, potem ko je Joras, ki živi na spornem delu meje ob Dragonji, s tramovi protestno oviral promet na mostu čez reko, ker mu hrvaški cariniki niso dovolili s tovornjakom na dom prepeljati gradbenega lesa.

Sodišče zavrglo obe pritožbi

Na odločitev sodišča sta se pritožila tako Mesić kot Joras. Po današnjem pisanju Slovenskih novic pa je višje sodišče 8. maja zavrnilo obe pritožbi, s čimer je zadeva postala pravnomočna. Časnik pri tem opozarja, da se je sodišče odločilo prav za kazen 2000 evrov, kar je meja, do katere na odločitev višjega sodišča ni mogoče vložiti zahteve za revizijo postopka pred vrhovnim sodiščem.

Joras je za STA danes dejal, da "v nobenem primeru" ni zadovoljen, ne sicer zaradi sodbe, ampak zaradi dolgotrajne poti, ki jo je moral ubrati in ki po njegovih besedah "dokazuje, kako naši politiki in politiki naše sosednje države delujejo - da manipulirajo in zavajajo javnost in uporabljajo instrument pravosodja v svojo osebno korist".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 06:29 26. Maj 2012.

    Plitev JE TA STARI BEBČEK napumpani od bedastih politikov

  • 22:05 17. Maj 2012.

    Če je norček ne vem, vendar manipuliran pa je, kar pomeni, da je plitek oz. ne zna razmišljati s svolo …

  • 19:43 17. Maj 2012.

    Jaz bi Jorasa sam vrgu s Hrvaškega ozemlja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.