Mesiću nižja penzija

Foto: razno 02.10.13. Croatia's President Stipe Mesic speaks during the Clinton Global
Foto: razno 02.10.13. Croatia's President Stipe Mesic speaks during the Clinton Global
Hrvaška. Znižali bodo pokojnine za od 66 do 225 evrov; največ Mesiću in Tuđmanovi vdovi.
Oglej si celoten članek

Častni predsednik Stjepan Mesić in Ankica Tuđman, vdova predsednika Franja Tuđmana, vodita na seznamu 46 tisoč upokojencev, ki jim bo vlada z januarjem znižala pokojnine. Gre za ljudi, katerim se pokojnine izplačujejo po posebnih predpisih; tistim, ki prejemajo več kot 660 evrov (pet tisoč kun), jih bodo znižali za deset odstotkov.

Rezi bodo veliki od 66 do 225 evrov, prihranek – približno 60 milijonov evrov – pa bo namenjen rednemu usklajevanju pokojnin. V proračunu pokojninskega sklada pričakujejo približno slabih pet milijard evrov, za pokojnine pa na mesec namenijo slabih 400 milijonov evrov.

Večina se bo izognila

Za privilegirane pokojnine Hrvaška na leto nameni milijardo evrov, prejema jo okrog 165 tisoč upokojencev, od tega jih je konec avgusta 119 tisoč prejelo manj kot 660 evrov in se bodo
rezom izognili.

Najvišje so predsedniške

Odlok bodo sprejemali skupaj s proračunom za prihodnje leto, takrat bo tudi znano, ali bodo kateri od kategorij, na primer invalidom, rezi prizaneseni. Večina prejemnikov takšne pokojnine je braniteljev, najvišje pa so predsedniške, ki znašajo okoli 2.100 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:22 5. November 2013.

    Že videno pri nas, a kaj ko so potem prišli socialni diktatorji nazaj na oblast in vse privilegije vrnili zvestim …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.