Meško razrešen zaradi izmišljenih razlogov?

Foto: POP-TV-2 Borut Meško
Foto: POP-TV-2 Borut Meško
Pobudniki pobude za revizijo po njihovem mnenju nezakonite prekinitve delovnega razmerja nekdanjemu uredniku STA Borutu Mešku od vlade pričakujejo ukrepanje zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča. Ta pravi, da so bili spoštovani vsi z zakonom o delovnih razmerjih predpisani postopki.
Oglej si celoten članek

Tretjega novembra leta 2009 je Bojan Veselinovič s funkcije razrešil odgovornega urednika Boruta Meška in mu zaradi hujših kršitev njegovih obveznosti posredoval izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Meško je bil prepričan, da je bil razrešen nezakonito, zato je sprožil delovnopravi spor, a dokončne odločitve ni dočakal, saj je maja 2010 umrl po hudi bolezni. STA ter Meškov zastopnik in njegova soproga so nato v postopku mediacije sklenili poravnavo.

Pobudniki Združenja novinarjev in publicistov, Zavod za oživitev civilne družbe, Zbor za republiko in Inštitut Jožeta Pučnika so prepričani, da je Veselinovič z izpeljavo postopka krivdne razrešitve in odpovedi delovnega razmerja navajal izmišljene razloge, zato menijo, da je šlo za nezakonito razrešitev in za globoko nemoralno dejanje.

Veselinovič: na poravnavo ne bi pristali, če bi bil postopek voden napačno

Direktor STA Veselinovič pa odgovarja, da so "bili spoštovani vsi z zakonom o delovnih razmerjih predpisani postopki."

"Predstavljene so mu bile očitane kršitve in dana možnost, da se o njih izreče. V postopku mediacije pred delovnim in socialnim sodiščem v Ljubljani pa sta Borut Meško in njegov pravni zastopnik predlagala sklenitev poravnave, vendar jo je STA zavrnila," je zapisal Veselinovič. Glede na kasnejšo smrt Meška je bila poravnava sklenjena v sodnem postopku v znatno nižjem znesku, kot je bilo predlagano v mediaciji, dodaja.

"S poravnavo so se svojci strinjali, znesek pa je bil nakazan na njihov račun. Na poravnavo prav gotovo ne bi pristali, če bi bil postopek voden napačno, razlogi za odpoved delovnega razmerja pa neutemeljeni," še piše Veselinovič.

"Ne gre torej za nikakršne izmišljene razloge za izredno odpoved, ampak za pavšalne trditve," še piše Veselinovič.

Zahtevajo, da vlada ukrepa

Ker je Veselinoviča na mesto direktorja STA imenovala vlada, pobudniki pričakujejo, da bo ta opravila revizijo postopka krivdne razrešitve in prekinitve delovnega razmerja ter ugotovila, da je bilo Veselinovičevo ravnanje nezakonito. Od vlade pričakujejo še, da se bo Meškovim svojcem javno opravičila za Veselinovičeva dejanja in da bo zoper direktorja STA sprožila ustrezne pravne postopke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.