Meso za čevapčiče je preslano

Foto: Žurnal24
Zveza potrošnikov Slovenije je analizirala meso za čevapčiče in pleskavice. Vzorci so vsebovali preveč soli.
Oglej si celoten članek

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v potrošniškem primerjalnem testiranju mase za čevapčiče in pleskavice, kjer je analizirala 12 predpakiranih, že oblikovanih izdelkov in en vzorec, kupljen pri mesarju, ugotovila, da imajo vsi analizirani vzorci veliko soli.

Rdeča oznaka
Vsi analizirani izdelki so vsebovali od 1,6 do 2,1 grama soli na sto gramov izdelka. S tem so si prislužili rdečo oznako ZPS, ki potrošnike opozarja, da je izdelek za prehrano primeren le enkrat ali dvakrat na mesec, je na novinarski konferenci povedala strokovnjakinja za prehrano pri ZPS Marjana Peterman.

Senzorično testiranje
S senzorično oceno odlično je bil ocenjen izdelek AIA perutninska klobasa čevapčiči. Najmanj maščobe je vsebovala pleskavica Anton (Meso Kamnik), in sicer 8,9 grama na sto gramov izdelka. Je pa ta pleskavica vsebovala največ soli (2,1 grama na sto gramov izdelka). Kot dobre so ocenili piknik krožnik pleskavica (Spar), pleskavica Anton, puranja pleskavica (Perutnina Ptuj), AVE sarajevski čevapčiči in piknik krožnik čevapčiči (Spar). Oceno dobra kakovost so dobili čevapčiči Kras, Ave sarajevska pleskavica, čevapčiči mizica, pogrni se (Mesnine dežele Kranjske) in čevapčiči Strašek. Sprejemljive kakovosti so bili čevapčiči dvojček (Spar) in čevapčiči Košaki, medtem ko vzorec mletega začinjenega mesa za čevapčiče (Tuš Planet Kranj), ki so ga kupili pri mesarju, na senzoričnem testu ni dobil pozitivne ocene.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.