Milijon Kramarju morda ne bo dovolj

Foto: Žurnal24 Po naših ocenah bi Kramar moral v skladu s pogodbo dobiti celo okoli 1,5 milijon
Marjan Kramar, kot kaže, še ni dobil celotne nagrade. Po pogodbi bi mu NLB morala izplačati 36 plač odpravnine.
Oglej si celoten članek

V skladu s pogodbo o zaposlitvi, ki smo jo dobili v uredništvo, bo nekdanji predsednik uprave banke Marjan Kramar še nekoliko obogatil milijonsko nagrado, ki je že na njegovem računu. Nagrada za prejšnje leto se mu namreč lahko izplača šele 15 dni po skupščini NLB, ki pa je letos še ni bilo.

 

Sanjska pogodba

Če NLB predsednika uprave šest mesecev pred pretekom mandata ne seznani z vnovičnim imenovanjem ali neimenovanjem, mu mora izplačati odškodnino v višini 24 mesečnih plač.

Kramarju je po pogodbi pripadel tudi dodatek za izpolnitev mandata v višini 12 mesečnih plač. Skupaj naj bi tako poleg nagrade prejel vsaj 450 tisoč evrov odpravnine. 

Če pa bi ga predčasno odpoklicali, bi dobil 18 plač.

Kako do milijona?
Pogodba, ki jo je s Kramarjem konec januarja 2004 podpisal Anton Žunič, predsednik nadzornega sveta NLB, dodatek na uspešnost izračunava na podlagi čistega dobička na delnico. Sporno je predvsem to, da je bil za osnovo za izračun uspešnosti vzet dobiček na delnico iz leta 2001, ki je bil za 7,4 odstotka nižji kot leta 2002. Poleg tega pa je Kramar za izplačilo nagrade moral doseči le 80 odstotkov dobička iz leta 2001. "Skrajno nenavadno je, da za izračun niso vzeli zadnjih revidiranih rezultatov," pravi poznavalec tovrstnih pogodb, ki ni želel biti imenovan.

Po naših ocenah bi Kramar moral v skladu s pogodbo dobiti celo okoli 1,5 milijona evrov nagrade in drugih dodatkov – in to brez upoštevanja njegovega zadnjega leta vodenja NLB. Ob tem pa poznavalci poudarjajo, da se dobiček na delnico ni zvišal zaradi dobrega vodenja banke, ampak predvsem zaradi spremenjenih računovodskih standardov.

Druge ugodnosti
Pogodba, ki je zaupen dokument, je Kramarju dala tudi druge ugodnosti. NLB je prvemu možu družbe z osnovno plačo 12.950 evrov plačevala 350 evrov dodatnega pokojninskega zavarovanja in rentnega varčevanja; skupaj 16.800 evrov. Na stroške banke je Kramar lahko odšel vsako leto na 14-dnevni "medicinsko programiran dejaven dopust".

NLB je plačevala tudi dodatno zdravstveno zavarovanje za največje mogoče kritje stroškov medicinskih storitev prvega moža družbe, "vključno z nadstandardnimi storitvami in storitvami v tujini", piše v pogodbi. "Takšna neomejena določila so redka," pravi zavarovalniški poznavalec in dodaja, da so tudi izplačila za dodatno pokojninsko zavarovanje razmeroma visoka. Običajno se gibljejo med sto in 150 evri.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.