'Milijoni evrov izpuhteli'

Foto: Žurnal24 Švarc pravi, da so milijoni od prodaje proizvodnih hal in drugih nepremičnin pon
David Švarc, prvi sindikalist Loške tovarne hladilnikov (LTH), odgovarja na vprašanja o usodi več kot dvesto zaposlenih.
Oglej si celoten članek
 
 

V LTH pa so razmere zelo specifične, mi imamo takšne težave že deset let. Menjali so se nesposobni lastniki in direktorji.

 
Stavka je navadno odgovor na brezizhodnost in trenutno ste eno od redkih podjetij v Sloveniji, kjer ste se odločili zanjo.
Delavci ne morejo več živeti od praznih obljub. Pred mesecem smo upravi še pomagali, saj je bila nemočna pri pridobivanju državne in bančne pomoči, zato smo pomagali urediti pogovor z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom, da bi posredoval pri Novi Ljubljanski banki. S stavko pa želimo pritisniti na upravo in lastnike, da vendarle kaj storijo, in pokazati javnosti, kako se z nami dela.

Proizvodnja trenutno stoji in delavci so doma na čakanju. Ali je v takem primeru stavka sploh smiselna oziroma učinkovita?
Seveda je, saj je to še edini način, da opozorimo na nevzdržne razmere in prisilimo upravo, da konča večmesečno agonijo. Ker pa proizvodnja stoji, bomo stavkali le en dan, saj več ni smiselno, poleg tega delavci tudi nimajo denarja, da bi hodili v podjetje sedet in gledat v zrak.

Delavci so že tretji mesec brez rednega dohodka. Kako sploh preživijo?
Delavci ne morejo več plačevati položnic, kreditov, najemnin in drugih stroškov, to pa poskušajo reševati z dvigi izrednih limitov na bankah. Težava pa je, da zdaj dobivajo že pozive bank za poplačilo limitov. To je katastrofa! V sindikatu smo jim omogočili brezobrestna posojila po 300 evrov, poleg tega smo članom omogočili tudi dvig nepovratnih sredstev po sto evrov, vendar sindikat za vse delavce nima dovolj denarja.

Boste vztrajali pri stečaju?
To je za nas še edina možnost, da uprava poplača delavce. Vsak dan, ko še delujemo, to stane okoli 20 tisoč evrov, tudi dolg do nas (delavcev, op. p.) se veča.

 

Brez nadzornega sveta

Škofjeloški LTH, ki je v hudih težavah, je ostal še brez nadzornega sveta, saj je odstopilo pet članov. Njegov edini član tako ostaja predstavnik delavcev, sindikalist Ladij Rožič, je poročal Radio Slovenija.

Koliko denarja uprava dolguje zaposlenim?
Del januarske in februarske plače. Za naše plače gre na mesec okoli 460 tisoč evrov, to pomeni, da so nam zdaj dolžni okoli 700 tisoč evrov, poleg tega imamo narejen že ves marec, ki ga bo treba čez pol meseca poplačati. Prihodkov pa podjetje nima.

Vodstvo pravi, da bi vas lahko poplačali in zagnali proizvodnjo.
Ne vem, kaj bi odprodajali. Zadnje štiri mesece smo delali skoraj samo izgubo. Letos naj bi podjetje po načrtu ustvarilo okoli 20 milijonov evrov prodajnih prihodkov, v teh štirih mesecih pa smo izgubili okoli tri milijone evrov. Za lani nam je bilo rečeno, da je bilo izgube okoli štiri milijone evrov.

Kaj pa bi sporočili slovenski vladi?
Vsa pomoč, ki jo vlada ponuja gospodarstvu, je kaplja v morje, gre bolj za to, da se lahko reče, da pomaga. Menim pa, da bi morali nekatera podjetja konkretneje obravnavati, pri tem imam v mislih tudi LTH. Uspešnim in dobrim podjetjem je treba pomagati.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.