Milijonski prihodki v žepe zasebnikov

Foto: S. H. H.
Foto: S. H. H.
Z dohodki šol in staršev sta zasebni podjetji s programoma eAsistent in Lo.polis zaslužili že več kot 12 milijonov evrov. Ministrstvo za šolstvo aplikacijo, ki bi znižala stroške, oziroma omogočila, da se ta sredstva pretočijo v proračun, še razvija.
Oglej si celoten članek

"Na ministrstvu poteka projekt Posodobitev organizacije vodenja in upravljanja s podatki v inovativnih učnih okoljih, katerega cilj je izdelava sistema za popolno informatizacijo procesov vodenja in upravljanja na vzgojno izobraževalnih zavodih - med drugim tudi dnevnika in redovalnice," sporočajo z ministrstva za izobraževanje, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič.

Konkurenca eAsistentu in Lo.Polisu

Program, ki ga razvijajo na ministrstvu, bi lahko zamenjal informacijsko-komunikacijske programe, ki jih šolam trenutno zagotavljata zasebni podjetji eŠola in Logos. Staršem in šolam ponujata aplikaciji eAsistent in Lo.Polis. 

Gorenjski podjetji je ministrstvo za izobraževanje ob uvajanju devetletke na javnem razpisu izbralo za pripravo informacijskega programa. Ker se je zataknilo pri financiranju, so najprej s komercialnim programom začeli v Logosu, leta 2011 pa še v eŠoli. 

eAsistent se širi v arabske države

eAsistent tako trenutno deluje v Sloveniji in tudi v Avstriji, pripravljajo pa se na širitev v druge države Evropske unije in arabske države. V Sloveniji eAsistenta uporablja več kot 400 osnovnih in srednjih šol. 

Znesek za uporabo eAsistenta na šoli je odvisen od velikosti šole in števila rešitev, ki jih želi uporabljati. Šolam omogočajo več kot 20 različnih rešitev oz. nekaj več kot 250 različnih funkcionalnosti. V povprečju znaša posamezna rešitev okrog 11.23 evra na mesec.

"Uporaba eAsistenta za starše se od šole do šole razlikuje. Prav tako so razlike med osnovno šolo in srednjo šolo. V srednjih šolah je v primerjavi z osnovnimi šolami nekaj več staršev, ki uporabljajo Osnovni paket eAsistenta za starše in tudi tistih, ki uporabljajo PLUS pripomočke. V osnovi večina staršev uporablja Osnovni paket eAsistenta za starše, ki je brezplačen," sporočajo iz podjetja. 

Za starše 24 ali 26 evrov na leto

Za PLUS pripomočke starši letno plačajo 26 evrov, brez tega, torej, če imajo vklopljen le Osnovni paket, pa ne morejo imeti vpogleda v redovalnico, torej v ocene otroka, v napovedana ocenjevanja in v pregled izostankov. Z osnovnim paketom imajo tako starši vpogled v urnik in možnost odjave prehrane ter komunikacije in sprejemanja sporočil učiteljev. 

Lo.Polis uporablja preko 250 osnovnih in srednjih šol. Za razliko od eAsistenta, je vpogled v eRedovalnico brezplačen. eRedovalnico porablja preko 10.000 staršev, manj staršev pa ima vključeno plačljivo storitev eSporočila. V eRedovalnici je mogoče videti le ocene, storitev, ko straši preko eSporočila prejmejo še podatke o dnevnih izostankih, pohvalah, grajah, manjkajočih domačih nalogah, napovedanem ocenjevanju znanja pa starša stanejo 24 evrov letno. 

Delež uporabnikov med starši raste

"Opažamo, da delež uporabnikov, ki uporablja eSporočila, iz leta v leto raste. Na začetku so bili naročniki v večini starši dijakov, saj so se srednje šole prej odločale za eSporočila kot osnovne. V zadnjih dveh letih pa se za eSporočila odloča vedno več osnovnih šol, tako da je delež pol pol, mogoče so v letošnjem šolskem letu starši osnovnošolcev celo v manjši prednosti (60:40)," pravi Polona Pegan iz podjetja Logos. 

Sistema torej uporablja večina srednjih in osnovnih šol, nekaj posameznih šol pa je razvilo svoje aplikacije. 

eŠola zaslužila 6,7 milijona evrov

Od začetka delovanja, torej v manj kot sedmih letih, je podjetje eŠola glede na javno dostopne podatke baze erar, prejelo 6,7 milijona evrov, največ, 136 000 evrov od šolskega centra Velenje. Dohodki strmo naraščajo. Ustanovitelja podjetja, ki ima 10 do 19 zaposlenih, sta 31-letni Vladimir Balukčić in Mihael Mirt

Foto: erar.si

Logos.si zaslužil 8,6 milijona evrov

Obe podjetji poslujeta tudi z organi v državni oziroma javni upravi. Podjetje Logos.si in je od leta 2003 prejelo 8,6 milijona izplačil, največ 1,3 milijona od ministrstva za obrambo in 666 tisoč evrov od ministrstva za šolstvo. Ustanovitelji podjetja so Tomaž, Lucija in Tadej Krišelj.  

Foto: erar.si

Denar, ki bi lahko šel v proračun

Na ministrstvu za šolstvo niso pojasnili, kdaj naj bi bil projekt "Posodobitev organizacije vodenja in upravljanja s podatki v inovativnih učnih okoljih" zaključen. Rešitve tega informacijskega programa bodo najprej vzpostavljene na razvojnih in pilotnih šolah. "Vsekakor pa je ideja, da se uporaba teh sistemov omogoči vsem vzgojno izobraževalnim zavodom," pravijo na Minostrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

"Cilj MIZŠ je, da bomo s tem projektom razbremenili pedagoško osebje z izvajanjem administrativnih procesov, saj bodo le-te zdaj med seboj bolje povezani, izboljšali uporabniško izkušnjo, saj bomo v razvoj vključili izvajalce teh procesov, znižali celotne stroške za razvoj in vzdrževanje vseh aplikacij, ki jih zdaj vzgojno izobraževalni zavodi plačujejo na trgu ali razvijajo sami, poskrbeli za boljši nadzor nad zbiranjem občutljivih podatkov," sporočajo z ministrstva. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 05:57 28. Februar 2018.

    Oh Bog pomagaj… Na kocu se bodo na tem našem blazno učinkovitem ministrstvu spomnili, da otroci preveč pojedo v šolah …

  • 17:40 27. Februar 2018.

    vcasih si imel ocene samo v redovalnici in na koncu v spricevalu, ki se je edino digitaliziralo, sedaj pa privatno …

  • 16:21 27. Februar 2018.

    Namesto da odkrivajo toplo vodo, bi se lahko s podjetjema dogovorili za znižanje cen. Moinistrstvo bo pa ves prihranjeni denar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.