Se bo plača dvignila dvakrat?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada predlaga predčasno zvišanje minimalne plače in pokojnin. Delodajalci so proti.
Oglej si celoten članek

ESS danes o predčasnem zvišanju minimalne plače in pokojnin
Ljubljana, 11. novembra - Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo imel danes med drugim na mizi vladna predloga za predčasno zvišanje minimalne plače in pokojnin. Burno razpravo med socialnimi partnerji je pričakovati predvsem glede predvidenega zvišanja minimalne plače v dveh korakih, ki mu delodajalci ostro nasprotujejo.

Ministrstvo za delo želi v prvem koraku že novembra uskladiti minimalno plačo z novim zneskom minimalnih življenjskih stroškov, in sicer za 5,49 odstotka na 1133,37 evra bruto oz. 803,80 evra neto. V drugem koraku januarja pa namerava ta znesek uskladiti še z decembrsko medletno inflacijo. "V zadnjih petih letih so nas kljub spremenjeni zakonodaji v rasti minimalne plače prehitele skorajda vse novejše države članice EU. Nemčija bo v letošnjem letu minimalno plačo zvišala za 22,2 odstotka," svoj predlog zagovarjajo na ministrstvu.

Sindikati vladni načrt podpirajo, delodajalci pa so proti, saj da takšno predčasno zvišanje ni predvideno v zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja. Zanje je novembrsko zvišanje mogoče le v primeru, da bo celotno breme višjih stroškov dela pokrije država. V nasprotnem primeru apelirajo, da se uskladitev izvede v januarju 2023, "pri čemer se upošteva dejstvo, da nov izračun minimalnih življenjskih stroškov že vključuje uskladitev z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin".

Socialni partnerji bodo sicer danes obravnavali tudi vladni predlog zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva, ki v novembru predvideva 4,5-odstotno predčasno redno uskladitev pokojnin, za prav toliko pa omejuje tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše. Ob tem predvideva pomoč domovom pri financiranju kadra ter višjih stroških hrane, elektrike in ogrevanja.

Na dnevnem redu ESS bo še osnutek vladnega predloga novele zakona o trgovini. Ta bi v zakonsko besedilo vnesla nekatere izjeme od zakonske prepovedi obratovanja prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih, vpeljane z enim od protikoronskih zakonov, ki bi se sicer iztekle konec leta. Gre za prodajne v turistično informacijski centrih in muzejih. Socialni partnerji bodo pregledali še poročilo Inšpektorata RS za delo v lanskem letu.

O pokojninah tudi v državnem zboru

Državni zbor bo nadaljeval z obravnavo predloga interventnega zakona, po katerem se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka. Za toliko bo omejen tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše. Domovom bo na voljo tudi pomoč pri financiranju plač in višjih stroškov hrane, elektrike in ogrevanja.

Vlada želi s predlogom v času draginje predčasno povečati prejemke upokojencev. Do redne uskladitve pokojnin, ki bo februarja prihodnje leto s poračunom za januar in bo znašla približno 4,9 odstotka, je namreč še daleč.

Poleg tega želi vlada nameniti domovom 13 milijonov evrov, med drugim za pokritje višjih plač, ki so bile izpogajane v zadnjih mesecih.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.