Minister Počivalšek predstavil načrt B za Cimos

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Minister Počivalšek je dan po vnovični potrditvi Italijanov, da jih nakup Cimosa ne zanima več, stopil pred javnost. DUTB bo po načrtu B Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja. Minister je ob tem izrazil tudi dvom v kredibilnost kupca.
Oglej si celoten članek

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po odstopu italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa navedel, da bo DUTB bo podjetje prestrukturirala po načelu zasebnega lastnika. Vanj bo država vstopila kot zasebni investitor za obdobje treh do petih let. Počivalšek je napovedal, da se bodo zavzeli za ohranjanje delovnih mest na ekonomskih temeljih.

Minister je dejal, da podjetje v zadnjem času posluje bolje in da imajo nova naročila v vrednosti prek 400 milijonov evrov. Informacija o odpovedi naročil s strani BMW in General Motor, ki se je pojavil v javnosti, naj ne bi držala."Trditve, da so padle pogodbe v vodo s tremi največjimi kupci ne držijo," je izpostavil minister.

Natančen načrt B za Cimos naj bi šele pripravili. Tako Imre Balogh, glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) še ni želel napovedati, v kolikšnem znesku bodo Cimos dokapitalizirali. Po besedah ministra pa znesek ne bo "enormen".

Ostre besede ministra za italijanski sklad: "Izražam pa dvom v kredibilnost kupca"

Minister Zdravko Počivalšek je nekaj ostrih besed namenil tudi nesojenim italijanskim kupcem. Italijanski sklad Palladio Finanziaria, ki po ministrovih besedah ni bil zadovoljen z rezultati pogajanj med DUTB in hrvaško DAB, je označil kot neverodostojen in izrazil dvom v kredibilnost podjetja. Posebej po tem, ko naj bi jih o odstopu od nakupa obvestili kar preko medijev.

Foto: Saša Despot Zdenko Počivalšek Ali se počutijo odgovorne za neuspešno prodajo? "Jaz sem odgovoren za stanje v naših podjetjih. Naredil sem vse, kar je v moji moči, ki so ga Italijani postavili kot pogoj za realizacijo pogodbe. Nosim odgovornost, da nismo v celoti uspeli zadeve realizirati, izražam pa dvom v kredibilnost kupca, ki se umakne na način, kot se je umaknil ta, in nam to sporoči prek medijev," je navedel minister, pri čemer je navedel, da ga je bolj strah, da bi prestrukturiranje podjetja vodil takšen kupec kot pa da ga vodi DUTB, ki ni uspel s prodajo podjetja.

Italijani včeraj ponovno sporočili, da so dokončno odstopili

Podjetje TCH Cogeme, prek katerega je italijanski sklad Palladio Finanziaria nameraval kupiti Cimos, je včeraj vnovič sporočil, da jih prevzem Cimosa ne zanima več. “Že 20. februarja 2017 smo sporočili, da določeni odložni pogoji, ki bi morali biti izpolnjeni najkasneje do 31. januarja 2017, še vedno niso izpolnjeni, posledično so pravni dokumenti, sklenjeni s konzorcijem prodajalcev, avtomatsko prenehali veljati,” so zapisali v sporočilu za javnost. 

Težave so nastale zaradi nerešenega spora med Cimosom in hrvaško slabo banko DAB. Slovenija in Hrvaška naj bi sicer teden dni po odstopu od napovedanega nakupa le našli dogovor

Minister je danes izpostavil, da za zaplet ne krivi Hrvaške, saj je to ena redkih zadev, kjer so stopili skupaj: "Verjamem, da je to dober temelj za reševanje pri planu B."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 35

  • 08:22 1. Marec 2017.

    Minister Počivalšek predstavil načrt B za Cimos<br />-------------<br />seveda , to zna vsak - Slovenceljni - odprite denarnice !!

  • 08:22 1. Marec 2017.

    Žal so v našem parlamentu od neandertalcev ostali samo še buzdovani, ki pretepajo s svojimi odločitvami nas male neandertalčke. Svet …

  • 17:58 28. Februar 2017.

    no no, sej je bilo jasno da od tega ne bo nič, dajte malo preiskati podjetje CIMOS IP (cimos invalidsko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.