Ministra bo pričakal protest

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bioplinarna. Belokranjci se hočejo rešiti smradu.
Oglej si celoten članek

"Ministrstvo v uredbi ni upoštevalo nobene izmed naših temeljnih zahtev," opozarja Niko Šuštarič iz okoljskega gibanja Proteus. Zato bodo v petek ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča, ki jim bo prišel predstavit predlog uredbe o predelavi biološko razgradljivih odpadkov, pričakali s protestom.

Ministrstvo jih ni zadovoljilo

Belokranjce že več let razburja smrad, ki se širi iz tamkajšnje bioplinarne. Moti jih predvsem količina gnojevke, zato od države zahtevajo ekološko sanacijo z dehidracijo pregnitega blata. Ministrstvo je obljubilo, da bo pripravilo sistemsko rešitev. Ker se lahko biološko razgradljivi odpadki predelujejo na različne načine, ministrstvo v uredbi podrobno opredeljuje, kateri biološki in mešani komunalni odpadki spadajo v kompostarne in kateri v bioplinarne, kjer jih predelujejo anaerobno. “Posodobitev in prenova uredbe sta bili nujni tudi zaradi povečanega obsega anaerobne predelave biološko razgradljivih odpadkov,” pravijo na ministrstvu, kjer opažajo, da v zadnjem času v Sloveniji število bioplinarn raste. Te poleg pridobivanja bioplina proizvajajo digestat, ki se uporablja kot gnojilo v kmetijstvu. Uredba naj bi zagotovila njegovo neoporečnost za zdravje in okolje. “Uredba pa ne upošteva zaščite kraškega sveta, prav tako drastično dviga mejne vrednosti vsebnosti težkih kovin,” opozarja Šuštarič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:53 24. Oktober 2012.

    Gnojšnico izsipati ministru pred hišo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.