Počivalšek že našel nove investitorje

Foto: Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Foto: Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Pristojni iščejo rešitev za delavce Adienta. Podjetji Plastika Skaza in Hisense Gorenje ponujata zaposlitev.
Oglej si celoten članek

Ameriški lastniki slovenjgraške družbe, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, so prejšnji teden sporočili, da bodo proizvodnjo ustavili do konca leta. Delo bo izgubila večina od 430 zaposlenih.

V Slovenj Gradcu sta danes ministra Zdravko Počivalšek in Janez Cigler Kralj. Skupaj s slovenjgraškim županom Tilnom Kluglerjem so se pogovarjali z lastniki podjetja. "Napoved o odpuščanju zaposlenih delavcev je zaskrbljujoča. Vsakršna izguba zaposlitve je težek boj na osebni ravni, ob tem pa trpijo družine in njihovi bližnji," je po koncu sestanka dejal minister Cigler Kralj. Zaposlenim nameravajo že v času odpovedi pomagali z različnimi projekti, prek katerih bi izvajali dodatna izobraževanja, pa tudi morebitne prekvalifikacije.

"Na temelju zakona o investicijah in zakona o skladnem regionalnem razvoju bomo naredili vse, da najdemo nove investitorje, ki jih ta lokacija zanima, še posebej verjamem, da bo to lahko narediti, ker gre tukaj za usposobljeno delovno silo," je po sestanku dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Minister je "zelo optimističen, ker imamo že nekaj interesentov za nadaljevanje proizvodnje na tej lokaciji".  O konkretnih imenih ni želel govoriti, je pa dejal, da gre za resne ponudbe.

Ob tem je Počivalšek spomnil, da je država v zadnjih 20 letih po njegovih podatkih pomagala podjetju Adient s približno štirimi milijoni evrov sredstev, zato obžaluje, da so se morali sestati na občini.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je prepričan, da se bo za kar nekaj zaposlenih v kratkem našla rešitev. Gorjup si želi skupaj z ministrstvom za gospodarstvo najti potencialnega investitorja, ki bi prišel v Slovenj Gradec in prevzel vsaj del zaposlenih s kakšnim programom. "V tej luči bomo v naslednjih mesecih trdo delali, da bomo prišli do te rešitve," je dejal. 

Plastika Skaza in Gorenje ponujata delo delavcem Adienta

V velenjskem podjetju Plastika Skaza so se že povezali z zavodom za zaposlovanje v Slovenj Gradcu ter GZS Koroško gospodarsko zbornico. Odpuščenim delavcem so ponudili zaposlitev, nagovarjajo pa različne profile, pri čemer poseben poudarek namenjajo proizvodnim delavcem. Plastika Skaza zaposluje več kot 280 ljudi, največ delovnih mest pa je razpisalo prav za proizvodne delavce, saj na tem področju beleži največji manko.

"Ob odločitvi, ki bo imela velike posledice za celotno regijo, želimo izpostaviti, da imajo tisti, ki iščejo nov začetek ter si želijo z nami rasti in soustvarjati prihodnost, pri nas odprte možnosti za zaposlitev," je povedal direktor Skaze Bart Stegeman.

Ob napovedi odpuščanja v Adientu so se z njihovo kadrovsko službo povezali tudi predstavniki podjetja Hisense Gorenje. V tovarni Hisense Gorenje so januarja zagnali proizvodnjo televizijskih aparatov blagovne znamke Hisense za evropski trg. V aprilu bodo zaposlili še dobrih 50 ljudi, saj se količina naročil povečuje. Delavce za delo v proizvodnji bodo predvidoma iskali tudi v naslednjih mesecih. Potrebujejo predvsem strojnike in voznike delovnih strojev oz. viličarjev z ustrezno izobrazbo, usposobljenostjo in izkušnjami. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:02 24. Marec 2021.

    VSI NA KOLO .

  • 19:38 23. Marec 2021.

    Bo un prevzel, ki je makke iz skret papirja z rdečim gumicam delal za državo in je žlahta od kozjanskega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.