Ministri Golobove vlade imajo najvišje možne plače

Foto: Saša Despot Novice: Ministri Golobove vlade imajo najvišje možne plače - Robert Golob Foto: Profimedia Robert Golob
Golobovi ministri in državni sekretarji imajo najvišje možne plače, enake, kot so si jih določili v Janševi vladi, ki so so jo zaradi tega hudo kritizirali.
Oglej si celoten članek

"Kabinet predsednika vlade je v Državni zbor poslal dopis, da bodo ministri uvrščeni v 64. plačni razred, kar je enako, kot so bili v prejšnjem mandatu (sicer so lahko v razponu od 62 – 64)," so nam pojasnili na vladi. Poleg tega je vlada določila tudi najvišjo možno plačo državnim sekretarjem. "Vlada je na 4. redni seji odločila, da se funkcija državnega sekretarja uvrsti v 61. plačni razred. Isti plačni razred so imeli tudi državni sekretarji v pretekli vladi," so pojasnili na uradu za komuniciranje. Možen razpon je sicer od 59. do 61. razreda.

Višja plača ministrom prinese 393 evrov bruto, državnim sekretarjem pa 350 evrov bruto. Plača za 64. razred je 5211 evrov, za 62. razred pa 4818 evrov bruto, za 61. razred 4633 in za 59. plačni razred 4283 evrov.

Vse je skladno z zakonom, a skladno z zakonom je bilo tudi, ko je takšno odločitev pred dobrima dvema letoma sprejela Janševa vlada, a je naletela na mino sindikatov in tudi takratne opozicije, ki je zdaj v vladi.

"Ekonomisti svarijo pred recesijo, projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva. Nova vlada pa zvišuje plače svojim funkcionarjem. Nesprejemljivo! Solidarnost pomeni, da v času krize vlada najprej poskrbi za najšibkejše, ne zase!," je takrat na tvitetju zapisala stranka SD, ki je sedaj v vladi, njeni ministri pa so uvrščeni v 64. plačni razred, tako kot Janševi. Tudi danes bi lahko rekli, da smo v času krize, ko bi bilo treba poskrbeti za najšibkejše. 

Svoje nestrinjanje z vladno potezo, ki so jo označili kot dvolično, je takrat po poročanju Dnevnika izrazila tudi opozicijska stranka Levica, ki ima zdaj v vladi ministre z enako plačo.

Takrat epidemija, zdaj vojna in grozeča inflacija

Janševa vlada si je "zvišala" plače ob začetku epidemije, ko se je zapiralo družbo, vladala je precejšnja negotovost, a se je hkrati že sprejemali prvi interventni zakoni za pomoč gospodarstvu, na primer o nadomestilu za čakanje na delo. Tudi zdaj so precej glasne napovedi o recesiji, zaradi inflacije si ljudje s svojo plačo lahko vse manj privoščijo, izjemno so se podražili energenti, dražijo se stanovanja, hrana, zaradi vojne v Ukrajini vlada velika negotovost glede prihodnosti.

"Vlada je očitno presodila, da si tisti, ki imajo že tako ali tako nadpovprečne plače, zaslužijo še več. To ni le sramotno, nespodobno, nesolidarno in popolnoma neprimerno, ampak je preprosto – ogabno!" je takrat menila predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc. Ker je trenutno na dopustu, nismo uspeli dobiti njenega komentarja ali je tudi poteza Golobove vlade sramotna, nespodobna, nesolidarna in ogabna.

"To, kar ste storili, je nezaslišano! … Ogorčeni smo nad vašo odločitvijo, res ogorčeni," sta v odzivu na določitev ministrskih plač prejšnje zapisala predsednik Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik in predsednik njenega strokovnega sveta Milan Kranjc. Na tajništvo ZDUS smo naslovili prošnjo po komentarju enake poteze Golobove vlade, a smo dobili avtomatski odgovor zaposlene, da je do 10. julija na dopustu, po telefonskem klicu smo prošnjo za komentar poslali še Črtu Kanoniju, ki je pri zvezi zadolžen za osnose z javnostjo. "Prepričan sem, da je predsednik vlade temeljito pretehtal vse argumente (za in proti ) takemu povečanju, sicer pa ... ministrske plače res niso visoke! Mnogi od njih (ministrov in državnih sekretarjev so prišli na trenutna mesta iz gospodarstva, kjer so imeli precej višje plače, inflacija pa tudi terja svoj davek. Če aktualni predsednik vlade resnično računa na dva mandata,  bo že znal argumentirano razložiti  "povišico", saj imajo volivci dober spomin," nam je odgovoril Kanoni. 

Foto: Saša Despot ZSSS

"Krizni menedžment po navadi izstavi račun šele, ko uspešno opravi svoje delo. Dober krizni menedžment razume ter nagradi tiste, ki garajo in tvegajo, da se prebijemo skozi krizo," pa je potezo Janševe vlade komentirala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. V ponedeljek smo ji na njen službeni elektronski naslov poslali prošnjo za komentar plač Golobove vlade, ki ga še nismo prejeli.

V ZSSS so pred dobrima dvema letoma vlado pozvali, naj pred skrbjo za lastne plače dvigne plače delavcem v zdravstvu, trgovinah, čistilkam, varnostnikom, pekom, novinarjem, vojakom, policistom in vsem drugim poklicem, ki morajo delati za dobro vseh državljanov.

"Zakaj ste vi toliko več vredni od vseh zaposlenih v trgovinski dejavnosti pa tudi zaposlenih v drugih sektorjih, ki danes junaško skrbijo za delovanje kritične infrastrukture?" je Janševo vlado konec marca 2020 vprašal sekretar sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič. Zanimalo nas je, kako tokrat komentira ministrske plače, a odgovora na naše elektronsko sporočilo nismo prejeli.

V Šarčevi vladi so bili ministri uvrščeni v 62. plačni razred, razen ministra za finance, ki je bil v 64. razredu, tako da je v primeru Janševe vlade šlo za zvišanje, medtem ko je Golob ohranil enake plače, kot so jih imeli Janševi ministri, a končna posledica, to, da so ministri v 64. plačnem razredu, je enaka. 

Plačni razred ministra sicer določi predsednik, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 141

  • 17:04 30. Junij 2022.

    pri jansi je pac bilo vec ogabnih kot neogabnih, zato.

  • 18:15 29. Junij 2022.

    Kaj pa je bilo drugega pričakovati, če bo izvoljen megalomanski Golob? Najbrž bo sebi dvignil plačo na nivo svojih prejšnjih …

  • 15:04 29. Junij 2022.

    Janša je postavil nove standarde. Me zanima, če jih bodo novoobrazni tiči presegli? Izgleda, da nam bodo tokrat jeseni lagali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.