Starši, pripravite se: Poučevanje otrok od doma bo trajalo!

Foto: Profimedia
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec Lipicer, je danes predstavila nove ukrepe in povedala, kaj v prihodnjih dneh in mesecih čaka učence, dijake in študente.
Oglej si celoten članek

"Glavni cilj ukrepov je zagotavljati pravice do izobraževanja in znanstvenega dela tudi v izrednih razmerah, kot organizirane oblike ta trenutek ne zagotavljajo. Predlagani ukrepi zagotavljajo pogoje za nadaljnji potek izobraževalnega in znanstvenega procesa na daljavo in za zaključek šolskega leta," je ukrepe predstavila ministrica.

Osnovno-, srednje- in višješolsko izobraževanje ter izobraževanje odraslih kot tudi vse druge oblike dela na daljavo z učenci, dijaki in študenti sedaj potekajo v skladu s potrjenim šolskim koledarjem in nadomeščajo običajno izvedbo v razredu, je povedala ministrica.

"Če bo zaradi trajanja izjemnih razmer to potrebno, bo s ciljem zagotavljanja pravic treba prilagoditi tudi načine ocenjevanja, odločanja o napredovanju, rokih za izdajo in razdelitev spričeval, načinih in rokih za opravljanje nacionalnega preverjanja znanja," je pojasnila.

"Na področju izobraževanja in znanosti je glavni cilj vseh ukrepov zagotoviti pravice do izobraževanja tudi v izrednih razmerah. Predlagani ukrepi tako predstavljajo pogoje za izobraževanje na daljavo," je pojasnila Kustec Lipicerjeva. To poteka v skladu s potrjenim šolskim koledarjem in nadomešča običajni učni proces v razredu, velja pa za osnovne in srednje šole ter za visoke in višje šole.

Prav tako je poudarila, da ne razmišljajo o podaljšanju šolskega leta v poletje. Ravno zato zdaj delo na daljavo zakonsko opredeljujejo kot enakovredno učenju v razredu, je pojasnila.

Praktično izobraževanje se bo priznalo kot opravljeno

"Morda bo tudi potrebno prilagoditi načine preverjanja znanja, roke za razdelitev spričeval in listin, za nacionalni preizkus znanja in ostalo," je napovedala ministrica. So pa za letošnje šolsko leto že sprejeli nekaj ukrepov: če zaradi posledic koronavirusa dijakom ali študentom ni bilo omogočeno praktično izobraževanje, se jim bo to priznalo kot opravljeno, pod pogojem, da imajo pozitivno zaključene vse ostale predmete. Podobno velja za dijake in vajence - če niso mogli opravljati izbirnih vsebin, se jim bo to priznalo kot opravljeno.

Podaljšanje statusa in krizni dodatek za študente

Dopušča tudi možnost, da se na področju višje in visokošolskega študija sprejme spremembe obveznih učno-študijskih programov. "Če študentje ne bodo mogli v roku opraviti vseh svojih študentskih obveznosti, bodo dobili pravico do podaljšanja statusa študenta v naslednjem letu. Vsem rednim študentom in študentkam z rednim prebivališčem v Sloveniji pa se bo do 30. aprila izplačal krizni dodatek 150 evrov," je obljubila ministrica.

Podaljšanje rokov za raziskovalce, sredstva za cepiva in zaščitno opremo

Izvajanje raziskovalnih in infrastrukturnih programov, ki se iztečejo 31. 12. letos, se podaljša za leto. Za leto se bodo podaljšali tudi roki za nakup raziskovalne opreme.

Veliko sredstev bodo namenili tudi za naložbe v raziskave, razvoj in proizvodnjo cepiv, zdravil in zaščitne opreme, ki so potrebni za omejitev oziroma boljše obvladovanje posledic koronavirusa.

Vrtcev ne bo treba plačati, poskrbeli tudi za zasebne vrtce

Starši pa naj ne skrbijo - vrtcev in ostalih dejavnosti, ki trenutno ne morejo potekati, jim ne bo treba plačati. Poleg tega, da bodo krili plače vsem vzgojiteljem in učiteljem, ki ne bodo mogli opravljati svojega dela, bodo tudi v zasebnih vrtcih krili nadomestilo v višini 85-odstotkov za posameznega otroka.

Za tiste, ki so samozaposleni na področju izobraževanja, znanosti in športa, velja enako kot za ostale samozaposlene - upravičeni so do izredne pomoči, če le nimajo neplačanih davčnih obveznosti.

"Vsi si želijo, da se matura izvede"

"Znano je, da če se bo izobraževanje na daljavo odvijalo na način, kot smo si ga zastavili, bomo šolsko leto končali, kot je predvideno. Ker učni proces ne teče v fizični organizirani obliki, pa bo treba prilagoditi tudi način preverjanja znanja. V tem obdobju s strokovnjaki in ostalimi deležniki preigravamo scenarije in pričakujemo, da bomo te spremembe lahko opredelili in jih sporočili naprej," je povedala ministrica. Kako pa bo z maturo? "Trenutno stališče je, da se jo izvede," je jasno dejala Kustec Lipicerjeva - a kako točno, še razmišljajo, je dodala.

Podaljšanje šolskega leta pa ni v igri - prav zato učitelji izvajajo pouk na daljavo, ki je enakovredno učenju v razredu.

Da bodo šole in vrtci zaprti vsaj do 17. aprila, smo izvedeli že pred nekaj dnevi – že takrat je vlada napovedala, da je možno, da bodo ostali zaprti do septembra.

Slovenija "Ne vidim smisla, da bi 'mučenje' podaljšali v počitnice“

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 10:55 30. Marec 2020.

    V rit si vtaknite tole vse skup.

  • 08:53 30. Marec 2020.

    Učitelji delajo vsaj toliko kot prej če ne še več, poleg tega pa jih mora veliko doma poučevati še svoje …

  • 08:36 30. Marec 2020.

    Tisti ki pa imamo računalnike moramo pa sami otroke učit poleg 8 urnega dela. Ker učitelj samo napiše predela to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.