Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc nima časa za poslance

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ministrica za zdravje Milojka Kolarc Celarc je zjutraj sporočila, da se zaradi drugih obveznosti ne bo udeležila izredne seje odbora za zdravstvo, na kateri razpravljajo o razmerah na UKC Ljubljana, dogajanju na nevrologiji ter na otroški srčni kirurgiji ter imenovanju Andreja Baričiča za v.d. direktorja. Poslanci so ogorčeni.
Oglej si celoten članek

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc danes ni prišla na nujno seja odbora državnega zbora za zdravstvo, na kateri na zahtevo SDS obravnavajo razmere v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Kot je na začetku seje pojasnil predsedujoči odbora Tomaž Gantar, ga je ministrica poklicala pred sejo in pojasnila, da ima druge obveznosti.

"To je nesprejemljivo, ministrica je vedela, kdaj seja poteka in kako pomembna je tema ter bi svoje obveznosti lahko prilagodila," je ocenila Jelka Godec iz SDS. Ministrico sicer nadomeščata državni sekretarki na ministrstvu za zdravje.

Razmere na UKC trenutno zaznamujeta poročili o nepravilnostih na nevrologiji in na otroški srčni kirurgiji ter vprašljivost imenovanja Andreja Baričiča za v.d. direktorja UKC."V.d. je postal brez predstavitve programa, kar je za tak zavod, kot je UKC Ljubljana nedopustno. Simon Vrhunec je ostal v UKC, čeprav mi je bila večkrat izraženo nezaupanje, tudi s strani ministrice. V. d. direktorja UKC pa je postal človek, ki ima več podjetij in je član več nadzornih svetov. Ne predstavljam si, kako bo človek, ki nima izkušenj z vodenjem javnega zavoda v zdravstvu in ima kup drugih zaposlitev, vodil tak javi zavod," pravi Godčeva. "V.d. direktorja ste nastavili, o njemu niste glasovali!" še dodaja Godčeva.

Lastnik več podjetij

Baričič  je sicer lastnik več svetovalnih podjetij doma in v tujini,  v zadnjih nekaj letih pa je  poslovno sodeloval tudi z Leonardom Peklarjem, nekdanjim lastnikom podjetja Socius. Za njim je zaradi domnevno spornega odtekanja svetovalnega denarja iz državnih podjetij razpisana celo mednarodna tiralica. Peklar in Baričič sta sodelovala v inštitutu International Chairmen's Forum (ICF) s sedežem v Londonu, ki je v rokah Baričiča.

Tudi drugo Baričičevo podjetje Advanced Solutions Consultants ima sedež v Londonu. Lastništvo si deli z življenjsko sopotnico Matejo Vrankar, direktorico in solastnico BDO revizije.

"O integriteti prvega človeka UKC ne sme biti nobenega dvoma"

"Človek, ki prevzame takšno institucijo, mora imeti izjemne sposobnosti in znanja, mora jo imeti rad, biti mora odločen. Ključna je sposobnost sporazumevanja in komuniciranja, katerim besedam zaupajo ljudje in politika. O integriteti prvega človeka UKC Ljubljana ne sme biti nikakršnih dvomov, saj gre za slabo popotnico, s katero ne bo mogoče institucije uspešno rehabilitirati v sodobno bolnišnico," pravi predsenik Zdravniške zbornice Slovenije. Na to, da so solastništva podjetij  "vsekakor razmerja, ki so v konfliktu interesov in dolgoročno ne smejo obstajati," je za Večer očenil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

"Nimam nobene potrebe ta hip, da bi se kakor koli rekel," se je na povabilo, da pojasni svoje stališče, na seji odbora za zdravstvo odzval Baričič.

Na novinarska vprašanja o Baričečive integriteti včeraj tudi ni hotela odgovarjati Milojka Kolar Celarc, ki je včeraj, prvič, odkar je ministrica, obiskala največjo slovensko bolnišnico. Kolar Celarčeva je tudi ocenila, da kritike, ki se zgrinjajo na UKC zaradi teh dveh nadzorov, pretirane. Neuradno naj bi na otroški srčni kirurgiji zaradi strokovnih napak umrlo deset otrok, na nevrologiji pa so zaposleni vedeli, kaj se dogaja v primeru kalij, vendar tega niso poročali.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:08 10. September 2015.

    zdravstvo je rakavo tkivo ki razjeda slovenijo

  • 08:06 10. September 2015.

    Uredništvu: dajete prispevek o nasprotnikih ksenofobije v SLO, sami pa ne dovolite komentarje,ali vam je to ukazal vaš novi lastnik …

  • 08:03 10. September 2015.

    Dragi komentatorji, obveščam vas, da sta JJ in SSDSS izvedla prevzem ŽURNAL24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.