Ministrstvo dalo obsojenki pooblastila za nadzor

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Uradnica zdravstvenega ministrstva je bila lani obsojena, ker je vdirala v elektronsko pošto nekdanjih sodelavcev. Maja letos jo je ministrstvo imenovalo v komisijo za nadzor nad delovanjem bolnišnice v Šempetru pri Gorici, kjer je imela dostop tudi do osebnih podatkov.
Oglej si celoten članek

Pred dobrima dvema letoma je Biserka Simčič, takrat visoka uslužbenka ministrstva za zdravje - vodila je sektor za kakovost in varnost sistema zdravstvenega varstva - priznala, da je vdirala v elektronsko pošto nekdanjih sodelavcev v novomeški bolnišnici. 

Simčičeva je odpirala elektronske predale in prebirala pošto okoli 30 vodilnih iz bolnišnice Novo mesto, s katerimi je nazadnje delala kot vodja splošne službe. Za sodelavci je vohljala praktično vsak dan, vsebino pa si je včasih preposlala tudi na svoj elektronski naslov. Septembra lani se je s priznanjem izognila zaporni kazni in se pogodila za plačilo šest tisoč evrov kazni, pa še to v mesečnih obrokih po 250 evrov. 

Obsodba za ministrstvo ni ovira

Sredi letošnjega maja jo je ministrstvo za zdravje (MZ) kljub obsodbi imenovalo v komisiji za upravni nadzor na delovanjem bolnišnice v Šempetru pri Gorici, kjer ima dostop tudi do osebnih podatkov pacientov in zaposlenih. "Predmet dela komisije je pregled zakonitosti dela zadnjih štirih let," piše v sklepu MZ. Med drugim mora opraviti sledeče:

  • nadzor poslovanja izvajalca,
  • preveriti imenovanja in delovanje uprave,
  • dognati ali bolnišnica upošteva zaključke poročil, revizij, sodb,
  • pod drobnogled vzeti delovni čas zaposlenih,
  • preveriti zaposlovanje, premeščanje ter določanje pravic in obveznosti zaposlenim.

Simčičeva ima torej neposreden vpogled v kopico osebnih podatkov, a kljub dvomljivi preteklosti ministrstvo ni podvomilo o njeni primernosti za članico komisije. "Komislija je bila določena na enak način kot komisije za ostale upravne nadzore in v skladu z veljavnim protokolom o izvajanju upravnih nadzorov v zdravstvu. Gre za redni upravni nadzor, kjer se strokovnjake imenuje znotraj zaposlenih na ministrstvu za zdravje," pojasnjujejo na MZ, kjer še dodajajo: "Člani komisije se določijo glede na naravo oziroma vsebino nadzora. Pri določanju sestave so se upoštevale ustrezne kvalifikacije in znanje posameznih članov. Glede na vsebino nadzora je bila na ravni ministrstva sprejeta odločitev, da lahko javna uslužbenka glede na svoja znanja kompetentno in strokovno prispeva k izvedbi upravnega nadzora."

Ministrstvo: Vsi člani komisije so podpisali izjave

Vsak član komisije je pri izvajanju nadzora neodvisen in nepristranski, še poudarjajo na ministrstvu, kar po njihovem zagotavlja tudi s podpisom izjave o neodvisnosti in nepristranskosti. Celoten postopek pri nadzorovancu pa se tudi snema.

"Vseh pet članic komisije je podpisalo izjave o neodvisnosti, nepristranskosti ter molčečnosti, s čimer zagotavljajo, da nobenih podatkov, za katere bodo izvedele v okviru tega postopka ne bodo javno razkrile in bodo v celotnem postopku upoštevale določila Kodeksa javnih uslužbencev. Svoje ugotovitve in opažanja članice lahko podajo le v okviru poročila o opravljenem nadzoru oziroma druge dokumentacije, ki je sestavni del nadzora," poudarjajo na MZ

Kakšno delo opravlja Simčičeva odkar je bila obsojena, nam na MZ niso povedali, sporočili so le, da je bila zaradi obsodbe lanskega septembra premeščena na delovno mesto podsekretarja v direktoratu za zdravstveno varstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 00:57 17. September 2014.

    ja ni čudno, da je zmankalo dnarja za žurnalček....res super novice..komu pa se spet tresejo hlače? NPU diha za ovratnik....pa …

  • 18:12 16. September 2014.

    Tega Slovenija ne pozna!

  • 18:10 16. September 2014.

    Če kriminalci vodijo državo, potem ni nič čudnega, da smo "na psu"! TO JE SLOVENIJA!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.