Ministrstvo na sestanek brez ministrice

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Prvega sestanka na temo nove organizacije in mreže nujne medicinske pomoči, ki poteka na Jesenicah, se ministrica za zdravje ne udeležuje. Organizirali so ga namreč na četrtek, ko je, kot običajno vsak četrtek, tedenska seja vlade.
Oglej si celoten članek

Ministrica za zdravje Milojka Celarc Kolar  je ob predstavitvi nove mreže urgentnih centrov napovedala sestanke v vseh regijah, kjer bodo vzpostavljeni novi urgentni centri. Predlog pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, predvsem mreža satelitskih urgentnih centrov je namreč sprožil precej burnih odzivov. Ministrica je obljubila, da jim bo prisluhnila.

“Z ekipo strokovnjakov bomo obiskali vse regije, kjer se ali pa se bodo vzpostavili urgentni centri.V okviru teh obiskov bodo organizirani sestanki, kamor bodo vabljeni izvajalci NMP storitev, ki gravitirajo v posamezni urgentni center, direktorji zdravstvenih domov, bolnišnic, župani občin ter predstavniki interesnih skupnosti," je Kolarjeva napovedala 22.aprila. 

Seja vlade je vsak četrtek

Že prvi sestanek v vrsti obiskov urgentnih centrov pa je ministrstvo organiziralo na dan, ko sta tako ministrica kot državna sekretarka, zasedeni. Na današnjem sestanku na Jesenicah  ministrstvo zastopata tako vodji direktoratov za zdravstveno varstvo Irena Kirar-Fazarinc in zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar. "Ministrica je bila najavljena, vendra so nam kasneje sporočili, da ima neodložljive obveznosti na vladi," je povedal podžupan občine Jesenice Miha Rebolj.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je, tako kot vsak četrtek, na seji vlade. Državna sekretarka Nina Pirnat pa se sestanka na Jesenicah ne more udeležiti zaradi nujne seje odbora DZ za zdravstvo, ki je bila sklicana v sredo. "Sestanek bi seveda imel večjo težo, če bi tam bila ministrica, vendra so bili njeni sodelavci dovolj strokovno podkovani," je še povedal Rebolj.

V soboto v Mursko Soboto in na Ptuj

Na samih Jesenicah glede nove mreže urgenc sicer bistvenih pripomb nimajo, kot "nenavadno" pa ocenjujejo predvideno ureditev v zgornji Gorenjski. Satelitske centre tako želijo na Bledu, v Tržiču in Radovljici.

V soboto naj bi ministrica ali državna sekretarka s skupino, ki je pripravljala osnutek pravilnika nujne medicinske pomoči, v soboto obiskala Mursko Soboto in Ptuj, nato 11. maja Celje in Trbovlje, 14. maja Maribor in Slovenj Gradec, dan pozneje Izolo in Novo Gorico, 21. maja pa Brežice in Novo mesto. Skupaj bodo tako do 21. maja obiskali urgentne centre v vseh 10 regijskih splošnih bolnišnicah in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.